ZF 24

Miliardele de euro pe care Germania le-ar pierde dacă Grecia iese din zona euro

Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis: „Mi-aţi dat banii voştri, mi-aţi dat mult prea mult din banii voştri. Aceştia au fost irosiţi. Au dispărut într-o gaură neagră de datorii nesustenabile. Nu au ajuns niciodată la greci, ci s-au dus în bănci.“

Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis: „Mi-aţi dat banii voştri, mi-aţi dat mult prea mult din banii voştri. Aceştia au fost irosiţi. Au dispărut într-o gaură neagră de datorii nesustenabile. Nu au ajuns niciodată la greci, ci s-au dus în bănci.“

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2015, 00:04 9757
Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis a făcut clar că miliardele de euro pe care plătitorii germani de taxe le-au băgat în pachetele de bailout date Greciei au „dispărut într-o gaură nea­gră“. Publicaţia Deutsche Welle a încercat să facă un calcul cât ar pierde Germania dacă Varoufakis îşi pune în practică ameninţarea mascată.

Băncile germane şi-au redus aproape în întregime expunerea la Grecia. La sfârşitul lunii septembrie 2014, băncile aveau o expunere de 23,5 miliarde de euro la credite acordate în economia sud-europeană  falimentară.

Banca de stat KfW se confruntă, de departe, cu cele mai mari riscuri. KfW are acordate statului grec în total 15,2 miliarde de euro.

Împrumuturile acestei bănci, emise ca parte a primului pachet de bailout pentru Grecia, sunt în totalitate garantate de guvernul german.

Băncile susţin că expunerea la Grecia nu le pune în niciun fel de pericol. Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, are acordate credite de 300 de milioane de euro companiilor, băncilor şi populaţiei din Grecia. Expunerea Commerz­bank este de 400 de milioane de euro.

Potrivit unui studiu al băncii americane JPMorgan, instituţiile financiare din Germania şi Franţa au printre cele mai mari expuneri la Grecia.

Institutul economic Ifo, din München, estimează la 87 mld. euro pierderile maxime pe care Germania le-ar înregistra dacă Grecia dă faliment şi iese din zona euro. Suma include creditele KfW.

„Este foarte probabil ca banii să nu fie rambursaţi niciodată în viitorul apropiat. Poate doar pe termen lung“, crede Thomas Straubhaar, professor de relaţii economice internaţionale la universitatea din Hamburg.

Deşi va trebui să uite de o parte semnificativă din cât îi datorează Grecia dacă aceasta va ieşi din zona euro, Germania nu va fi printre cei mai mari perdanţi. Ţări din zona euro precum Slovenia, Malta, Spania, Italia şi Estonia ar înregistra pierderi echivalente cu 2,8-3% din PIB-urile lor, faţă de 2,4% din PIB în cazul Germaniei, potrivit calculelor Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO