ZF 24

Ministerul Agriculturii încearcă să-i convingă pe fermierii din judeţul Buzău să se asocieze pentru a putea livra în supermaketuri

Ministerul Agriculturii încearcă să-i convingă pe...

Autor: Roana Rotaru

09.06.2017, 14:06 118

Secretarul general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Sava, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din zonele legumicole şi pomicole din judeţul Buzău pentru a-i încuraja să se asocieze în cooperative, demers care îi va ajuta să obţină bani europeni mai uşor şi să îşi valorifice mai bine producţiile, potrivit reprezentanţilor MADR.

„În cadrul întâlnirii s-a pus accent pe încurajarea asocierii producătorilor agricoli şi înfiinţarea de cooperative agricole, grupuri de producători, organizaţii de producători, în vederea unei valorificări mai eficiente a producţiei realizate şi accesarea mai facilă a fondurilor europene, precum şi sprijinirea construirii în bazinele legumicole şi pomicole a unor centre de colectare, procesare legume-fructe şi depozite frigorifice”, se arată în comunicatul emis de MADR care subliniază că prin asociere „se pot încheia contracte cu marile reţele de magazine”.

Una dintre cele mai mari cooperative agricole din România este Dobrogea Sud,  care a ajuns vânzări totale de 80,5 milioane de lei (17,9 mil. euro) în 2016, din tranzacţionarea a circa 100.000 de tone de cereale, potrivit reprezentanţilor companiei. Cooperativa Doborgea Sud este formată din 42 de membri care produc grâu, orz, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui.

În contrast, BayWa - cea mai mare cooperativă din Germania - deţine un business de 15,4 mld. euro în 2016 şi tranzacţionează în jur  de 25 mil. tone de cereale şi seminţe oleaginoase într-un sezon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO