ZF 24

Ministerul Economiei vrea o rentabilizare "reală şi rapidă" a companiilor din industria de apărare

Ministerul Economiei vrea o rentabilizare "reală şi...

Autor: Carol Dan

11.02.2015, 10:22 266

"S-a stabilit o nouă abordare a modalităţilor de lucru, cu analize şi evaluări periodice, astfel încât viabilizarea şi rentabilizarea activităţii companiilor de profil să fie reală şi rapidă", se arată într-un comunicat al Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Această nouă abordare a fost discutată marţi de Sorin Encuţescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, cu reprezentanţii companiilor cu capital integral şi majoritar de stat din industria de apărare, aflate în portofoliul ministerului.

Guvernul a decis anul trecut anularea unor obligaţii fiscale de 1,1 miliarde lei datorate de companiile Tohan Zărneşti, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria şi ale Fabricii de Pulberi Făgăraş.

În comunicat se menţionează că Encuţescu a apreciat că stategia din industria de apărare trebuie să cuprindă planuri de acţiuni complete pentru fiecare companie în parte, iar acest sector economic
trebuie să atragă o parte cât mai mare din sumele care vor fi alocate în viitor acestui domeniu.

"Totodată, secretarul de stat Sorin Encuţescu a afirmat că, în opinia sa, în ceea ce priveşte sectorul industriei de apărare trebuie gândită o transformare radicală a acestuia, pe baze sustenabile şi eficiente, astfel încât companiile să contribuie la crearea de profit, într-o piaţă modernă şi competitivă, în care o importanţă deosebită trebuie acordată componentei resurse umane, cu un specific deosebit", potrivit comunicatului.

În urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că "se impune o remodelare a întregului proces managerial", precum şi o intensificare a activităţilor de promovare a produselor de profil astfel încât să fie recâştigate pieţelor externe tradiţionale, dar să fie şi identificate pieţe noi.

Un proiect de lege privind industria de apărare elaborat anul trecut prevede renunţarea cedării de către Guvern a pachetelor majoritare de acţiuni la companiile din apărare şi păstrarea în portofoliul statului a cel puţin 50% din acţiuni. Într-un proiect de lege anterior, prezentat în dezbatere publică în primăvara anului trecut, intenţia era ca statul să mai păstreze doar 20% din capitalul social al companiilor din apărare, în momentul privatizării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO