ZF 24

Ministerul Sănătăţii a publicat joi toate contractele cu biocide, în cel mai mare scandal din sănătate din ultimul deceniu

27.05.2016, 15:30 3155

Ministerul Sănătăţii a publicat lista cu toate contractele pentru biocide încheiate de spitale anul trecut, ca reacţie la cel mai mare scandal din sănătate din ultimul deceniu.

Lista a fost publicată cu numai o zi înainte de şedinţaţ CSAT unde va fi dezbătută criza dezinfectanţilor. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, pe primul loc ar fi firma AL CARINA SRL, urmată pe locul doi de Hexi Pharma. O singură comandă a societăţii Al Carina valorează mai mult decât 600 de contracte ale Hexi Pharma. 

Una dintre listele publicate de Ministerul Sănătăţii cuprinde numele celor 12 furnizori de dezinfectanţi care au încheiat anul trecut contracte de 27 milioane de lei cu spitale din toată ţara.

Firma Hexi Pharma a încheiat, în perioada 2014-2016, contracte de vânzare de produsebiocide cu 152 de unităţi medicale din România, valoarea contractelor fiind de 51 de milioane de lei, informează marţi Parchetul General.

Potrivit unui comunicat, "în intervalul 2014 – 2016, Hexi Pharma a încheiat contracte de vânzare de produse biocidecu un număr de 152 de unităţi medicale din România".

Anchetatorii au stabilit că "valoarea contractelor încheiate de Hexi Pharma cu aceste unităţi medicale, având ca obiect vânzarea de produse biocide cu privire la care s-au constatat nerespectări ale concentraţiei substanţelor active este de circa 51 milioane lei".

Conform unui metarial TVR, AL CARINA este o firmă din Prahova cu sediul în câmp. Primii jucători pe piaţa biocidelor sunt Al Carina, Hexi Pharma şi Remix Com.

Vedeţi AICI analiza comparativă a achiziţiilor de biocide. Click pe imagine pentru a mări

Vedeţi AICI lista contractelor de biocide

În urma scandalului biocidelor, ministerul sănătăţii a venit cu o soluţie de centralizare. Astfel, unele biocide vor fi achiziţionate la nivel centralizat, nu de fiecare spital în parte, aceasta fiind una din măsurile pe care noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că le va lua pentru a rezolva problema dezinfentanţilor.

„Ce vom face pentru biocide este un caiet de sarcini comun care va fi publicat de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) şi care va trebui folosit de toată lumea, de toate spitalele. Avem în cadrul Ministerului Sănătăţii o unitate de care suntem foarte mândri şi anume Unitatea de Achiziţii Publice Centralizate. UAPC are câteva medicamente, în momentul acesta achiziţionează public centralizat câteva medicamente şi câteva echipamente medicale. În săptămânile şi lunile care urmează vom extinde această listă în mod semnificativ. Biocidele sunt de asemenea pe lista noastră de analiză”, a declarat, miercuri, Voiculescu la o conferinţă de presă.

Astfel, „unele biocide vor fi achiziţionate la nivel centralizat deci nu vom mai avea contracte făcute la nivelul fiecărui spitale. Pentru spitalele care nu sunt în proprietatea ministerului Sănătăţii vom putea să reglementăm anumite lucruri prin acest caiet de sarcini”, a mai spus Voiculescu.

De asemenea, ministrul a anunţat că Inspecţia Sanitară de Stat pregăteşte o acţiune de control încrucişat la nivel naţional

„Infecţiile nosocomiale pun în pericol viaţă pacienţilor, pun în pericol şi viaţă personalului medical şi modul în care ei pot să-şi exercite meseria nobilă pe care şi-au ales-o. Avem aici câteva măsuri imediate şi un plan naţional de prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale. Testele ne vor arată dacă dezinfectanţii folosiţi îşi fac treaba şi ne vor da un indiciu asupra modului în care procedurile de igienizare sunt respectate în spitale”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, prima măsură din planul naţional de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale este o schimbare în contractele de management.

„În acest moment, subraportarea infecţiilor nosocomiale este, după cum ştiţi, încurajată. Practic, managerii care raportează infecţii nosocomiale sunt penalizaţi. Avem o problema de personal pe care, din păcate, nu o să o putem rezolva imediat şi după cum ştiţi, omul sfinţeşte locul. Ne lipsesc epidemiologi, microbiologi, infectionisti. Va trebui să luăm măsuri pentru trainuirea personalului actual şi, de asemenea, pentru încurajarea rezidenţilor să meargă către aceste specialităţi, care ne sunt necesare acum, dar ne vor fi necesare pentru mult timp de acum încolo. Laboratoarele spitalelor au nevoie de investiţii”, a spus Voiculescu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO