ZF 24

Ministerul Sănătăţii a terminat dezbaterile pe marginea pachetului de bază. Urmează aprobarea

Ministerul Sănătăţii a terminat dezbaterile pe...

Autor: Ioana David

03.11.2013, 18:55 267

Ministerul Sănătăţii a încheiat dezbaterile publice pe marginea pachetului de servicii de bază, iar acum propune o ultimă discuţie înainte ca documentul să meargă la aprobare.

„După două luni de dezbateri publice cu toţi partenerii – asociaţii de pacienţi, Colegiul Medicilor din România, organizaţii profesionale ale medicilor şi asistenţilor medicali, sindicate, dar şi parlamentari USL şi autorităţi locale – avem o formă agreată, care poate merge mai departe, spre aprobare. Am primit numeroase propuneri şi observaţii (...)”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii.

Pachetul de servicii de bază a fost lansat în dezbatere publică sub forma a patru documente - medicină primară, ambulatoriu, spital şi programe de sănătate - care stabilesc traseul pacientului care are nevoie de servicii decontate de stat.

Chiar dacă pachetul era aşteptat de zece ani în sistemul de sănătate, forma în care este prezentat nu este clară, oficialii ministerului spunând că unele aspecte se vor lămuri odată cu publicarea normelor de aplicare. Spre exemplu, nu există o listă cu serviciile pe care statul le exclude de la decontare.  

Nicolăescu a invitat în următoarele două săptămâni toate asociaţiile de pacienţi, colegiile profesionale ale medicilor şi asistenţilor, dar şi sindicatele la o discuţie finală pe tema proiectului privind pachetul de servicii medicale de bază şi a pachetului minimal de servicii medicale pentru cetăţenii neasiguraţi „astfel încât forma finală să mai treacă o dată prin „sita” profesioniştilor înainte de a ajunge pe masa Guvernului”.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO