ZF 24

Ministrul agriculturii despre noua legea a supermarkturilor::„E nevoie de producţie constantă şi de aceea, producătorii trebuie să facă acest pas, spre asociere.”

Ministrul agriculturii despre noua legea a...

Autor: Roana Rotaru

15.06.2016, 17:08 344

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, consideră că noua legea a supermarketurilor, care prevede ca 51% dintre produsele agro-alimentare comercializat în reţelele de comerţ modern să provină dintr-un „lanţ scurt de aprovizionare”, este o lege care va avea un efect benefic asupra producătorilor autohtoni şi va contribui la creşterea consumului de produse româneşti, însă pentru ca producătorii să poată livra cantităţi mari către supermarketuri  este esenţial ca aceştia să se asocieze în cooperative.

“E nevoie de producţie constantă şi de aceea, producătorii trebuie să facă acest pas, spre asociere. În comun pot valorifica mult mai bine marfa pe care o produc”, a adăugat ministrul prezent la dezbaterea de la Parlament. 

Achim Irimescu consideră că atât producţia, cât şi calitatea produselor agroalimentare din România va fi influenţată pozitiv de această nou lege care va duce la scăderea importurilor de produse alimentare.

„Producătorii din România vor fi avantajaţi prin această lege sub aspectul desfacerii producţiei proprii, aceasta având un impact pozitiv inclusiv asupra gestionării materiilor prime din sectorul vegetal şi zootehnic care, valorificate fiind de agenţii economici locali, vor duce la scăderea exporturilor de materii prime şi totodată la diminuarea importurilor de produse alimentare finite”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Această lege a stârnit adevărate controverse în spaţiul public pe motiv că nu ar respecta principiul liberei circulaţii a mărfurilor şi că ar restrânge posibilitatea de alegere a cumpărătorului.

Produsele care sunt vizate de noua lege a supermarketurilor sunt: produsele de panificaţie, produsele lactate, carnea, ouăle, legumele şi fructele. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO