ZF 24

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi-a asumat o ţintă de absorbţie a fondurilor europene de 1,6 mld. euro în 2017

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi-a asumat o...

Autor: Roana Rotaru

07.07.2017, 12:50 617

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea să atingă o ţintă de absorbţie a fondurilor europene de 1,6 mld. euro până la sfârşitul anului 2017, un obiectiv pe care şi l-a stabilit în urma unei întâlniri de lucru cu personalul de conducere al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional şi judeţean.

Anul trecut România a primit de la UE 1,85 mld. euro pentru agricultură, din care 1,24 mld. euro din Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA) şi 610 mil. euro din fondurile pentru dezvoltare rurala si pescuit (FEADR+FEPAM), sume primite în cadrul financiar multianual 2014-2020, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. 

„S-a evaluat punctual cu fiecare oficiu judeţean şi centru regional al AFIR modalitatea de accelerare a absorbţiei fondurilor europene, astfel încât la finalul anului 2017 să fie atinsă ţinta de 1,6 miliarde euro fonduri europene rambursate de către Comisia Europeană pentru proiectele de investiţii şi măsurile compensatorii finanţate prin PNDR”, se arată în comunicatul emis de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Scopul întâlnirii a fost acela de a analiza implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi de a identifica problemele care apar în procesul de accesare a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

 „Această şedinţă de lucru ne permite să dialogăm în profunzime cu fiecare judeţ în parte şi să găsim împreună soluţiile necesare pentru a aduce cât mai repede banii în ţară pentru agricultură şi pentru dezvoltarea satului românesc. Vă asigur de tot sprijinul şi toată disponibilitatea mea pentru rezolvarea problemelor care pun piedici în atingerea obiectivului pe care ni l-am stabilit ca ţintă de absorbţie pentru acest an”, a declarat Petre Daea.

În exerciţiul financiar anterior, prin PNDR 2007-2013, România a avut la dispoziţie peste 9 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală, din care a reuşit să aceeseze în jur de 85%, adică în jur de 7,6 miliarde de euro, cât reprezintă plăţile efectuate de Agenţia Naţională de Investiţii Rurale (AFIR) către beneficiari, pierzând astfel mai bine de un miliard de euro conform reprezentanţilor MADR. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO