ZF 24

Ministrul bugetului: Am asigurat necesarul de finanţare de pe piaţa externă pentru acest an cu opt luni în avans, ceea ce ne permite să evităm riscurile regiunii (Ucraina)

Ministrul bugetului: Am asigurat necesarul de finanţare...

Autor: Cristian Hostiuc

15.04.2014, 20:49 263

Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că România a reuşit să ia cel mai ieftin împrumut din istoria ei (3,7% în euro pe an) şi anunţă că necesarul de finanţare pentru tot acest an de pe piaţa externă s-a atins cu opt luni în avans, ceea ce înseamnă că evoluţiile din Ucraina nu au avut niciun efect asupra României.

“România a luat cel mai ieftin împrumut din istoria sa, iar acest lucru confirmă percepţia bună a pieţelor internaţionale în privinţa evoluţiei macroeconomice a României. Precedentul împrumut pe 10 ani în euro a fost luat în primăvara lui 2008 cu o dobândă de 6,8%. Şi atunci aveam investment grade”, a declarat Liviu Voinea, ministrul bugetului, care are în responsabilitate Trezoreria şi managementul datoriei publice.

Ministerul Finanţelor a luat marţi după-amiază de pe pieţele externe 1,25 mld.euro printr-o emisiune de euroobligaţiuni cu scadenţa la 10 ani.

“Cel mai important lucru este că ne-am asigurat necesarul de finanţare din surse externe până la sfârşitul anului, deci cu opt luni în avans, ceea ce ne pune în rândul ţărilor cu un management prudent al datoriei publice. Acest lucru ne permite să evităm riscurile de finanţare aferente situaţiei din regiune (problemele din Ucraina –n.red)”, a spus ministrul.

În acest an, România a împrumutat de pe pieţele externe 2 miliarde de dolari, cu scadenţa la 10 şi la 30 de ani, plus împrumutul de marţi, de 1,25 mld.euro. Ministerul Finanţelor avea ca target să se împrumute pe piaţa externă în total cu 2 miliarde de euro.

De pe piaţa internă, Ministerul Finanţelor împrumută în valută în jurul a 200 de milioane de euro, cu scadenţa la cinci ani. În toamna anului trecut, România a mai luat 500 de milioane de euro de pe piaţa externă la o dobândă de 4,15% şi o scadenţă de şapte ani.

 

“Suntem sub curba de randament prin ceea ce am obţinut acum”, a menţionat ministrul.

 

Ţinând cont că finanţarea de pe piaţa externă pe 2014 s-a încheiat, cel puţin din punct de vedere al planului iniţial, Liviu Voinea spune că, în funcţie de condiţiile de pe piaţă, Ministerul Finanţelor vrea să prefinanţeze anul 2015.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO