ZF 24

Moartea celui mai bogat om din Israel, de origine română, a dus la împărţirea averii între cei doi fii. După cinci ani: unul este un câştigător, celălalt este un ”loser”, după ce a pierdut 3 miliarde de dolari

Moartea celui mai bogat om din Israel, de origine...
07.01.2017, 07:00 3281

Moartea lui Sammy Ofer,  care s-a născut la Galaţi şi a ajuns cel mai bogat om din Israel, a dus la împărţirea averii între cei doi fii, Idan şi Eyal, acesta din urmă investind în timp peste 300 milioane euro în zona de real estate din România.

Agenţia de presă Bloomberg  face într-o analiză o trecere în revistă a modului în care a ajuns să fie împărţită averea unuia dintre cei mai puternici magnaţi din Israel. Dintre cei doi fii ai acestuia, Eyal deţine clădirea de birouri Willbrook din zona Otopeni, a fost proprietarul controversatei clădiri Cathedral Plaza şi a investit în total peste 300 mil euro în real estate în România.

Împărţirea uriaşei averi a lui Sammy Ofer s-a făcut cât se poate de paşnic, după moartea lui în 2011. Practic, a fost ca la loterie, dar una cu doar două bilete, fiecare asigurând câştiguri de miliarde de dolari.

”Practic am tras fiecare un plic. Asta a fost tot. Simplu, fără nicio dramă”, povesteşte fratele mai tânăr, Idan, în vârstă de 61 de ani.

La fel au împărţit cei doi şi tablourile Picasso şi Van Gogh, precum şi restul colecţiei de artă a tatălui lor. Celelalte active ale familiei, în real estate, acţiuni bancare, particopaţii în cea mai mare companiei din industria chimică din Israel, au fost împărţite în mod egal în funcţie de implicarea anterioară a fiecărui frate în afaceri.

Eyal (66 de ani) a preluat pachetele de acţiuni la Mizrahi Tefahot Bank, la dezvoltatorul imobiliar Melisron Ltd şi la operatorul de croaziere Royal Caribbean Cruises.  Idan a preluat controlul celui mai mare holding public din Israel şi a mai multor investiţii în zona tehnologiei.

Ghinionul şi apetitul diferit pentru risc au făcut însă ca evoluţia averii celor doi fraţi să fie complet diferită. Pe de-o parte, Idan a fost afectat de scăderea preţurilor mărfurilor, de investiţii neinspirate şi situaţia tot mai dificilă de pe piaţa din Israel. Pe de altă parte, Eyal şi-a crescut averea construind clădiri de birouri şi hoteluri în SUA şi Europa. În 2013, când procesul de divizare al averii a fost finalizat, fiecare din cei doi fraţi valorau peste şase miliarde de dolari. Între timp, averea lui Idan s-a redus la 3 miliarde de dolari, iar cea a fratelui său a crescut la 8,6 miliarde dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Portofoliul lui Eyal include astăzi peste 50 de proprietăţi în patru ţări, de la un hotel Travelodge în Londra la proiecte de lux cum este turnul Central Park West din Manhattan, unde un apartament costă pănă la 88 milioane de dolari.

Istoria familiei Ofer începe în România, în anii 1920, iar relaţia ei cu piaţa locală nu se opreşte la Eyal. Sammy Ofer şi fratele lui Yuli s-au născut în anii 1920 la Galaţi, familia lor emigrând în Israel în 1924. Cei doi fraţi au pornit cu o afacere în sectorul şantierelor navale şi au devenit cei mai bogaţi oameni din Israel, cu o avere totală de 10,3 miliarde dolari în 2011. Grupul de companii ale celor doi a fost divizat de aceştia în timpul vieţii pentru a pregăti succesiunea, iar afacerile din imobiliare, reunite în compania Melisron, i-au revenit lui Yuli. După decesul lui Yuli Ofer, tot în 2011, fiica acestuia, Liora, a câştigat un proces cu fratele ei, Doron, în privinţa moştenirii şi astfel a obţinut controlul Melisron.Anul trecut, au fost zvonuri în presa din Israel potrivit cărora Melisron lua în calcul achiziţia activelor din România ale Africa Israel, în portofoliul căreia se află AFI Cotroceni Palace Mall. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO