ZF 24

Moldovenii de la Trans-Oil au 200 de milioane de dolari pentru investiţii în agricultura românească

Moldovenii de la Trans-Oil au 200 de milioane de dolari...

Autor: Gabriel Razi

24.04.2015, 00:08 5622

Trans-Oil se implică deja activ în cadrul grupul Racova, deţinut de Adrian Porumboiu. Ei au închiriat fabrica de ulei Ulerom şi lucrează deja pe terenurile agricole ale fostului arbitru de fotbal.

Grupul Trans-Oil, controlat de magnatul ame­rican cu origini gruzine Vaja Jhashi, şi-a bugetat investiţii de 200 milioane de dolari în agricultura locală după ce şi-a făcut intrarea pe plan local în urmă cu un an prin preluarea fabricii de ulei Ultex.

Următoarea oprire este la Vaslui, unde se derulează negocieri avansate pentru preluarea operaţiunilor agroindustriale ale lui Adrian Porumboiu.

„Grupul Trans-Oil are un program de investiţii foarte serios în agricultura din România care, pe lângă tranzacţia cu Racova, depăşeşte 200 milioane de dolari“, a declarat pentru ZF Vincent Tur­risi, CEO al Trans-Oil.

Mişcările făcute de grupul cu sediul central la Chişinău arată interesul magnatului Vaja Jhashi pentru a ocupa rapid o poziţie de forţă în agricultura din Româ­nia, unde ar urma să aibă afaceri în procesarea uleiurilor vegetale, producţia agricolă sau comerţul cu materii prime agricole Fără să semneze o tranzacţie, moldovenii s-au implicat deja activ în operaţiunile grupului Racova. Ei au închiriat pentru trei luni cu posibilitate de prelungire fabrica de uleiuri vegetale Ulerom cu tot cu angajaţi şi lucrează în campania agricolă de primăvară pe terenurile lui Porumboiu.

„Trans-Oil, prin intermediul relaţiilor, experienţei şi reţelei sale, ajută Ra­cova Group să îşi continue activităţile agricole fără întrerupere. Prin acest demers, ne străduim să menţinem o activitate importantă pentru grup şi pentru regiunea Moldovei“, a spus şeful grupului moldovean.

Mutările pe care Trans-Oil le face în România arată interesul grupului pentru extinderea de ambele părţi ale Prutului în condiţiile în care este deja cel mai mare jucător din agricultura din Republica Mol­dova. Grupul lucrează 28.500 de hectare şi are o poziţie de forţă în comerţul şi exportul de materii prime din această ţară.

Trans-Oil a obţinut anterior finanţări de la Banca Euro­peană pentru Recon­struc­ţie şi Dezvol­tare (BERD) şi Inter­national Finance Corporation (IFC), o divizie a Băncii Mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO