ZF 24

Momentul adevarului pe Wall Street: epoca bonusurilor uriase se apropie de sfarsit

01.02.2009, 13:09 26

Saptamana care vine ar putea marca sfarsitul unei ere de salarii ridicate si bonusuri pe masura pe Wall Street, ca urmare a criticilor vehemenete ale administratiei Obama adresate companiilor financiare salvate de guvern, scrie Reuters.

"Aceasta este culmea iresponsabilitatii si este rusinos", a spus Obama joi, dupa ce un studiu a indicat ca valoarea totala a bonusurilor acordate in 2008 a urcat la circa 18,4 miliarde de dolari.

Un senator democrat chiar a propus vineri o lege care ar impiedica directorii bancilor ajutate de stat sa castige mai mult de 400.000 de dolari pe an.

"Institutiile ar face bine sa ia la puricat totate cheltuielile, de la cele cu masa de pranz si achizitia de flori pana la cele cu achizitia unui nou avion", a declarat analistul Alan Johnson. El prognozeaza o reducerea cu pana la 20% a primelor acordate la cele mai mari institutii financiare, dupa o diminuare de 45% in 2008.

Vineri, agentia Bloomberg scria ca bancii UBS AG i s-a cerut sa isi reduca fondurile alocate bonsurilor dupa ce guvernul elvetian a oferit celei mai mari banci din aceasta tara o linie de credit de 59,2 miliarde dolari. De asemenea, Bank of America se afla sub presiunea de a-si reduce cheltuielile cu bonusuri dupa ce procurorul general al New York-ului, Andrew Cuomo, a criticat executivii bancii cu privire la compensatiile pe care aceasta le ofera executivilor.

"Sistemul de compensare asimetrica" actual, prin care angajatii sunt rasplatiti cand banca o duce bine si nu li se cere sa returneze bonusurile cand acestea pierd bani, este unul care aduce daune societatii, el trebuind schimbat, a declarat pentru Bloomberg, Nassim Taleb, profesor in cadrul New York University.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO