ZF 24

Monica Roman, profesor ASE: România are nevoie de o politică mai agresivă de reţinere în ţară a forţei de muncă

Monica Roman, profesor ASE: România are nevoie de o...

Autor: Adelina Mihai

21.07.2017, 12:00 388

România are nevoie de o politică mai agresivă de reţinere în ţară a forţei de muncă alături de cea de încurajare a migraţiei de revenire, este de părere  prof. univ. dr. Monica Roman de la Departamentul de Statistică şi Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Deşi în ultima perioadă au existat tot mai multe iniţiative – private, ce-i drept – de repatriere a românilor din străinătate pe plan local (exemple în acest sens fiind programul Repatriot al organizaţiei Romanian Business Leaders sau progrmaul de repatriere a specialiştilor IT români dezvoltat de compania IT DB Global Technology), rezultatele nu sunt încă vizibile.

”În general, politicile care să sprijine revenirea emigranţilor în ţara natală vizeză cel puţin două aspecte: cel economic, prin încurajarea (re)integrării pe piaţa muncii, fie ca antreprenor, fie ca angajat în anumite sectoaare de activitate (IT este un exemplu) şi aspectul educaţional – investiţii în educaţie la toate nivelurile, dar şi în cercetare şi în mai buna relaţie a acestora cu piaţa muncii (politici de acest tip sunt în Turcia, Ungaria, Polonia, dar şi în România)”, a mai spus Monica Roman, care a mai precizat că politicile de acest tip trebuie susţinute de o dezvolare şi de stabilitate economică şi socială pentru a fi eficiente.

În ultimii zece ani, din România au plecat 3 milioane de români, un exod mai dramatic decât în vreme de război. 
Peste 200.000 de români au plecat din România în 2016, temporar sau definitiv, în contextul în care în ultimii ani companiile au fost nevoite să majoreze salariile pentru a reţine o parte dintre angajaţi, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO