ZF 24

Moody's: Ratingul Austriei nu va fi afectat de expunerea pe pietele emergente

20.02.2009, 15:59 18

Ratingul de credit "AAA" al Austriei nu se afla sub presiune din cauza expunerii bancilor Erste si Raiffeisen pe pietele emergente din Europa, nici macar in cele mai pesimiste scenarii, a declarat, vineri, intr-un interviu pentru Reuters, analistul Moody'sAlexander Kockerbeck.

"Bancile austriece si-au construit afaceri puternice in Centrul si Estul Europei si, prin urmare, nu au probleme pe piata imobiliara sau subprime, asa cum se intampla cu alte banci", a spus analistul Moody's.

Bancile austriece au pe pietele emergente, de la Albania pana la Rusia, imprumuturi totale de 290 miliarde dolari, cu mult peste bancile din Italia, Germania sau Franta. Anul trecut, aceste active au adus companiilor bancare austriece 43% din profitul total.

Conform analistului, tari din centrul si estul Europei au fost lovite puternic de criza economica globala, bancile care detin operatiuni in aceasta regiune devenind vulnerabile.

Cu toate acestea, Austria pare pregatita pentru a preintampina orice destabilizare a sectorului bancar. "Am clasificat Austria ca «rezistenta» acestei crize, iar aceasta concluzie include in mod explicit riscurile provenite din sectorul bancar", a mentionat Kockerbeck, adaugand ca agentia de rating a luat in calcul si un scenariu extrem de pesimist, care presupune conditii economice foarte problematice si o situatie severa in sectorul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO