ZF 24

Mugur Isărescu, BNR: La cursul de schimb real nu mai este loc de creştere

Mugur Isărescu, BNR: La  cursul de schimb real nu mai...
20.02.2017, 14:21 1457

Cursul de schimb real efectiv, calculat prin raportarea cursului nominal la evoluţia preţurilor interne şi ponderat faţă de euro şi alte valute utilizate în schimburile externe, nu mai are loc de creştere, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

” Dacă vorbim de variaţii de curs de sub 0,1 procente, de fapt mai mici de un sfert de ban, numai cine nu ştie ce înseamnă piaţa valutară îşi poate închipui că astfel de mişcări ar putea rezulta din manipulări”, a spus Isărescu într-un interviu, comentând acuzaţiile care i s-au adus recent privind devalorizarea accentuată a cursului.

El a adăugat că variaţiile de curs de asemenea mărime sunt zilnice, normale, pe o piaţă vie. Moneda naţională a resimţit în ultimele săptămâni un şoc din cauza prelungirii tensiunilor politice interne şi a stării de incertitudine, intensificându-se volatilitatea cursului de schimb leu/euro. ”Eu iau partea bună din aceste îngrijorări legate de deprecierea cursului. Şi anume că bănuţul nostru, ca subunitate a leului, are valoare şi iată, chiar şi o mişcare de o zecime de ban contează”.

Isărescu a precizat că atunci când s-a referit la evoluţia cursului a fost vorba nu de ” mişcarea cursului nominal al leului de pe piaţa bancară, ci la un indicator specific, cursul de schimb real efectiv”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO