ZF 24

Muntenegru, Polonia, Cipru şi Israel, printre ţările calificate în finala Eurovision 2015

Muntenegru, Polonia, Cipru şi Israel, printre ţările...

Autor: Ana Obretin

22.05.2015, 00:13 416

În semifinala de joi seară au participat, în ordine, Lituania, Irlanda, San Marino, Muntenegru, Malta, Norvegia, Portugalia, Cehia, Israel, Letonia, Azerbaidjan, Islanda, Suedia, Elveţia, Cipru, Slovenia şi Polonia.

Cele zece ţări calificate în semifinala de joi seară se alătură altor zece ţări calificate în prima semifinală, care a avut loc marţi seară, printre care s-a numărat şi România, reprezentată de trupa Voltaj, cu piesa "De la capăt/ All Over Again".

Astfel, în finala de sâmbătă vor participa România, Grecia, Estonia, Belgia, Armenia, Serbia, Rusia, Albania, Georgia, Ungaria, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Cipru, Slovenia, Polonia, Israel, Letonia, Azerbaidjan şi Suedia. Acestora li se adaugă ţările calificate direct în finală - Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa, Italia, Australia şi Austria.

Ca şi marţi seară, finaliştii de joi - desemnaţi pe baza votului telespectatorilor şi a votului unui juriu de specialitate, în egală măsură - au fost anunţaţi într-o ordine întâmplătoare.

În semifinale au avut drept de vot doar telespectatorii care au urmărit competiţia la televiziunile publice în ţările participante în etapa respectivă şi în ţările calificate direct în finală (Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa, Italia, Australia şi Austria).

Un număr de 40 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision.

Semifinalele Eurovision 2015 au fost transmise live de TVR, iar finala de sâmbătă va fi şi ea transmisă în direct de Televiziunea Română, de la ora 22.00 (ora României).

Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision are loc la Viena, în Austria, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 a competiţiei, cu piesa "Rise Like a Phoenix".

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014, cu piesa "Miracle", ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO