ZF 24

Ne-am luat ţara înapoi. Cum creştem economia?

Ne-am luat ţara înapoi. Cum creştem economia?
26.11.2014, 00:00 3089

Prin votul din 16 noiembrie poporul a arătat că puterea îi aparţine, că a înţeles ce este democraţia şi că aşteaptă lideri puternici, cinstiţi şi competenţi, capabili să plănuiască şi să execute o strategie care să facă din România o ţara ca afară. 

Clasa politică este paralizată şi confuză. 

Cei care au câştigat nu înteleg de ce şi cum şi nici nu se arată dispuşi să îşi asume responsabilitatea guvernării.
Cei care au pierdut fără să înţeleagă de ce cred că mai pot continua deşi şi-au pierdut legitimitatea. 

Mesajul votului din 16 noiembrie a fost clar: preşedintele este singurul validat de popor. Ceilalţi trebuie să se întoarcă la urne. 
Este de domeniul bunului-simţ ca odată ce ne-am luat ţara înapoi, nu mai putem să o dăm spre administrare aceloraşi persoane. Partidele politice au arătat că nu ştiu şi nu pot îndeplini singure mandatul de exercitare a puterii pe care i-l acordă poporul. Nu au putut nici macăr să câştige alegerile prezidenţiale. Noi am decis fără ei. România are nevoie de o noua clasă de conducători formată din cei care au creat şi creează valoare în România: elitele businessului şi elitele academice alături de ceea ce a mai rămas necompromis din elitele politice.  

România se află în faţa unor provocări economice, politice şi externe majore. 
Noul preşedinte trebuie reunească elitele pentru un nou contract de management cu poporul, care aşteaptă să mandateze lideri credibili pentru a guverna şi a legifera în continuare. 
 


AVEM NEVOIE DE UN NOU DEAL, DE UN NOU CONTRACT PENTRU ROMÂNIA, care să asigure:

1. Administrare bazată pe conlucrare între elitele de business, academice şi politice.

2. Promovarea intereselor naţionale în economie.

3. Creştere economică de 5% pe an pentru a atinge într-un deceniu măcar jumătate din nivelul de viaţă din Occident.

4. Apărarea libertăţii şi securităţii României în faţa pericolelor externe.

 
Noi, Ziarul Financiar, am lansat un mesaj către clasa de business anul trecut, la împlinirea a 15 ani. Am spus atunci că la vârsta conştiinţei de sine este momentul ca antreprenorii şi managerii din România să se implice în administrarea ţării, în spaţiul public.
Nu aţi facut-o. Incompetenţa şi corupţia au continuat să aibă un impact negativ asupra întregii economii, răsfrângându-se şi asupra noastră. Poate nemeritat. Poate meritat, pentru că aţi refuzat să va implicaţi.
Dacă ne-am luat ţara înapoi, atunci trebuie să ne aducem şi românii înapoi şi să arătăm Europei că ştim şi putem fi creatori de valoare în regulile democraţiei. Să creştem România.
 
Noi, Ziarul Financiar, vă propunem astăzi un plan în dezbatere şi execuţie - România 5%. 
Credem în el şi vă spunem mai departe: Voi, clasă de business a României, sunteţi singurii care pot asigura competenţa financiară şi economică în actul de guvernare şi care poate impune reguli de guvernanţă cerute într-o democraţie.
 
Aveţi obligaţia şi responsabilitatea de a vă implica individual, prin asociaţii profesionale, prin comunităţi sociale şi chiar prin organizaţii politice, pentru a promova meritocraţia şi o nouă etică a businessului.
 
Astăzi, timpul nu mai are răbdare. 
Românii au aşteptat 25 de ani şi stiu astăzi ce vor. Dacă noi nu vom răspunde acestor aşteptări, românii nu ne vor ierta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO