ZF 24

Neperformantele apasă mai greu băncile mici: rata creditelor cu probleme urcă la 23%

Neperformantele apasă mai greu băncile mici: rata...

Autor: Claudia Medrega

13.12.2013, 00:06 99
Rata creditelor neperformante în­registrată de băncile mici din sistem a urcat mai rapid decât în cazul in­stituţiilor de credit de talie medie şi mare, de la aproximativ 17% la sfârşitul anului 2012 la 23% în septembrie 2013, depăşind şi media pe sistem, potrivit datelor băncii centrale. În categoria băncilor mici se încadrează 20 de jucători, cu o cotă de piaţă sub 1%.
 
La nivelul întregului sistem bancar rata împrumuturilor neperformante a ajuns în septembrie la 21,6%.  În cazul băncilor mari rata neperformantelor a crescut de la 18% la finele anului trecut la 21,5% în luna septembrie din acest an. Şase bănci sunt incluse în categoria băncilor mari, având peste 5% cotă de piaţă.
 
„Băncile mai mari poate au avut o putere de negociere mai bună, ceea ce le-a permis accesul la clienţi cu un model de business mai solid, la firme mari care au avut, în general, o per­formanţă mai bună. Firmele mai mari au avut acces la finanţări su­plimentare în momentele critice, au avut garanţii mai mari. În plus, companiilor mari le-a fost mai uşor să atace pieţe noi“, a comentat Vlad Muscalu, analistul-şef al ING Bank.
 
 
Tendinţa a fost în ultimii ani de deteriorare a portofoliilor de credite, vizibil mai rapidă decât pe alte pieţe din regiune, astfel că ponderea creditelor neperformante în total împru­mu­turi a fost pe un trend con­tinuu ascen­dent. Cu un nivel al cre­di­telor neper­for­mante de peste 20%, România a fost considerată una dintre pieţele cu cel mai mare risc de credit din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO