ZF 24

New York Times ataca Goldman Sachs: Ar fi bine ca banca sa isi ceara scuze facand cadou o donatie de mai multe miliarde dolari datoriei nationale

New York Times ataca Goldman Sachs: Ar fi bine ca banca sa isi ceara scuze facand cadou o donatie de mai multe miliarde dolari datoriei nationale
23.11.2009, 13:09 19

"Iata la ce ne gandim: Un cadou de mai multe miliarde de dolariacordat Biroului pentru Datorii Publice care accepta donatiideductibile la impozit pentru reducerea datoriei nationale. Donatiapoate veni din bonusuri; in acest fel, nu vor fi afectati in niciunfel actionarii, deoarece ei isi primesc partea dupa ce bonusurilesunt platite. Reducerea din impozite, ca urmare a donatiei, arputea fi folosita la finantarea IMM-urilor". Astfel atacapublicatia New York Times banca de investitii Goldman Sachs, dupace seful institutiei si-a cerut scuze in mod public pentru crizaeconomica la care banca a participat prin asumarea de riscuri carea adus banca in situatia de a apela la ajutorul guvernuluiamerican.

Publicatia isi exprima astfel revolta in legatura cu faptul ca,desi contribuabilii americani continua sa sustina economia prinsalvarea companiilor de la faliment, Goldman isi permite sa anunteprofituri peste asteptari pentru 2009 si sa puna de-o parte 16,7miliarde dolari pentru bonusuri.

"Cu siguranta, industria noastra este responsabila pentruanumite fapte. Suntem lideri in acest sector si am participat laanumite elemente care au fost in mod clar gresite si avem motivepentru a le regreta si pentru a ne cere scuze", spunea LloydBlankfein, presedinte si CEO al Goldman Sachs, la 17 noiembrie.

Conform publicatiei, o asemenea declaratie este mai degraba onon-scuza, planul companiei de a rasplati imprumutul primit dinpartea guvernului american prin alocarea a 500 milioane dolaripentru sustinerea operatiunilor a 10.000 de IMM-uri, fiindconsiderat de New York Times drept un mizilic pe langa sustinereape care contribuabilii americani au oferit-o bancii.

Astfel, desi Goldman a inapoiat imprumutul de 10 miliarde dedolari venit din partea guvernului american, firma ar trebui sarecunoasca si avantajele venite in mod indirect. Spre exempluinstitutia bancara a beneficiat de plata a 12,9 miliarde dolari dinpartea AIG, ca urmare a sustinerii din fonduri guvernamentale aasiguratorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO