ZF 24

New York va avea un „Silicon Island”

New York va avea un „Silicon Island”

Autor: Andrei Cîrchelan

21.07.2012, 13:47 552

Primăria oraşului New York investeşte într-un campus universitar tehnologic în valoare de 2 miliarde de dolari pe Insula Roosevelt, mizând pe inovaţiile din învăţământul superior care vor propulsa economia oraşului, anunţă BBC.

Acest experiment este urmărit cu interes de către alte ţări care doresc să avanseze în domeniul tehnologic şi în cercetare-dezvoltare. Companii precum Google şi Facebook au apărut în jurul unor universităţi de prestigiu - Stanford, Harvard, MIT.

Roosevelt Island urmează să devină un adevărat centru de inovaţii hi-tech printr-un proiect în valoare de 2 miliarde de dolari. Insula va găzdui campusul tehnologic al oraşului New York, un "Silicon Island" al industriei digitale.

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a provocat universităţile din toată lumea să se înscrie în proiectul de pe Roosevelt Island şi să ia parte la construirea unui nou campus universitar.

Câştigătorul licitaţiei a fost Universitatea Cornell în parteneriat cu Technion Israel Institute of Technology. Cursurile vor începe în această toamnă, fiind găzduite de către Google, în Manhattan până în 2017, cât timp este construit campusul pe Roosevelt Island. Noua universitate l-a angajat pe Greg Pass de la Twitter pe post de "ofiţer antreprenorial" pentru a face legătura dintre lumea academică şi industria tehnologică, promovând o cultură antreprenorială.

Viitorul economic al oraşului New York se bazează pe învăţământul superior promovat de acest proiect.

Seth Pinsky, directorul New York City Economic Development Corporation, agenţie responsabilă de economia oraşului şi crearea de locuri de muncă, a spus că aceste campusuri ştiinţifice vor constitui "motoarele economice" ale New Yorkului, vor atrage personal talentat, investitori, companii IT într-un cerc virtual al inovării şi spiritului antreprenorial care vor dăinui peste zeci de ani.

"Credem că acest campus va fi unic în lume şi credem că oportunităţile în New York diferă faţă de oricare altele din lume. Ne dorim ca acest campus să fie un model pentru educaţia superioară, mai ales în domeniul ştiinţei şi ingineriei în secolul XXI", a declarat Pinsky.

Se estimează că proiectul de pe Roosevelt Island va crea 8000 de locuri de muncă permanente, 600 de noi companii şi 30.000 de joburi rezultate din crearea de noi companii şi servicii de asistenţă tehnică.

Pinsky a spus că proiectul va stimula piaţa muncii prin salariile peste medie generate de locurile de muncă create.

Roosevelt Island este o insulă care se întinde pe o lungime de 3 kilometri pe râul East River de lângă Manhattan, New York. Numele insulei vine de la preşedintele Roosevelt care a reuşit să scoată SUA din ruina economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO