ZF 24

Nicio criză la orizont: BNR susţine că nu mai există niciun risc sever pentru stabilitatea financiară, dar atrage atenţia că preţurile la imobiliare cresc din nou prea repede. ”Situaţia financiară a ţării este robustă”

Nicio criză la orizont: BNR susţine că nu mai există...

Autor: Dan Straut

25.05.2017, 12:17 1332

România nu mai are niciun risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară, după deciziile Curţii Constituţionale care au atenuat posibilele efecte ale legii dării în plată şi legii conversiei creditelor (riscurile severe semnalate anul trecut), a anunţat joi viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

„Situaţia financiară a ţării este la fel de robustă ca anul trecut, iar riscul legislativ - care anul trecut era sever - a scăzut ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. În prezent, România nu are niciun risc sistemic sever”, a spus Liviu Voinea.

Potrivit oficialului BNR, un risc sistemic ridicat este dat de „posibilitatea deteriorării rapide a percepţiei investitorilor străini în economiile emergente”. Iar din plan intern vin trei categorii de riscuri: „tensionarea ecilibrelor macroeconomice, evoluţia modestă a creditării companiilor nefinanciare şi incertitudinile legislative privind sectorul financiar-bancar”.

„Un risc nou este dat de accelerarea preţurilor activelor imobiliare, de aproximativ 7% în ultimul an, peste pragul de 6% stabilit de metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieţei imobiliare”, a mai spus Liviu Voinea, în conferinţa de prezentare a Raportului BNR asupra Stabilităţii Financiare.

Înaintea prezentării lui Liviu Voinea, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că riscul legislativ se va menţine un timp, „nu va fi uşor să se reducă la minim”, dar prezentarea de riscuri în cadrul Raportului privind Stabilitatea Financiară nu are rolul de a speria populaţia, ci de a avertiza timpuriu asupra pericolelor. „Dacă pomenim un risc, în Raport, nu înseamnă că e neapărat să se şi producă acest risc”, a precizat Mugur Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO