ZF 24

Noile cartiere ale Capitalei: dezvoltatorii au găsit în "preţ" principalul argument pentru atragerea clienţilor

Autor: Cristi Moga

25.04.2014, 15:57 7850

În Capitală şi împrejurimi construcţia de locuinţe a ieşit anul trecut din criză, în condiţiile în care numărul de case şi apartamente finalizate a crescut în regiunea Bucureşti - Ilfov cu 16,5%, la 5.275 de unităţi. Cele mai multe apartamente noi au fost şi sunt construite pe câmpurile de la marginea oraşului, unde se ridică noile cartiere ale Bucureştiului. 

 

Militari Residence, Cosmopolis Ştefăneşti sau Confort Urban din Rahova sunt la ora actuală printre cele mai dinamice proiecte rezidenţiale din Bucureşti, cu un total de peste 1.000 de apartamente aflate în construcţie. Aceste proiecte continuă să se extindă deoarece dezvoltatorii au găsit în „preţ“ principalul argument pentru atragerea cumpărătorilor într-o perioadă cu destule semne de instabilitate.

Cele trei proiecte se prefigurează a deveni noi cartiere ale Bucureştiului, cu mii de locatari, în timp ce proprietarii platformelor din interiorul oraşului încă aşteaptă semnale clare de creştere a preţurilor pentru a începe serios să dezvolte.

„Cosmopolis se adresează în primul rând celor care lucrează în clădirile de birouri din nordul Capitalei, iar proiectul atrage prin preţuri, dar şi prin faptul că s-a format o comunitate de circa 2.500 de oameni care locuiesc aici. În plus, pe măsură ce vremea se încălzeşte şi se dă drumul la piscine, proiectul devine mai atractiv, iar într-o lună va fi gata şi o plajă cu nisip pe malul lacului“, declară Gabriel Voicu, directorul diviziei de locuinţe noi din cadrul firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.
 

Randament de 8% pe an din chirii. Cosmopolis, proiect construit de familia Buyukhanli din Turcia după şoseaua de centură a Capitalei, în dreptul autostrăzii Bucureşti - Ploieşti, cuprinde în prezent circa 1.400 de apartamente şi vile, iar dezvoltarea proiectului continuă, în condiţiile în care dezvoltatorii aşteaptă să vândă 360 de locuinţe în acest an.

„A fost finalizat în acest an un bloc cu 80 de apartamente, peste o lună va fi gata încă un bloc cu 60 de apartamente, iar peste trei luni va fi dat în folosinţă un alt bloc cu 80 de apartamente. Avem, spre exemplu, 12 tipuri diferite de apartamente cu două camere. Această varietate ca timp de livrare şi ca tip de apartamente - cu bucătării închise, deschise, cu balcoane mai mici, mai mari - ne ajută foarte mult în vânzări“, a mai spus Voicu.

Per total, dezvoltatorii Cosmopolis şi-au propus să investească anul acesta 18 milioane de euro în construcţia a circa 400 de apartamente în cadrul proiectului, care cuprinde atât blocuri, cât şi pachete de câte 25 de vile construite în jurul unei piscine.

„În februarie am vândut 28 de locuinţe, în martie 25, iar în aprilie am ajuns deja la 31 de unităţi, până la jumătatea lunii. Circa 40% din vânzări sunt realizate cu bani cash, 20-25% dintre clienţi aleg rate la dezvoltator şi un procent similar cumpără prin programul Prima casă. Printre cumpărători se află şi investitori, în condiţiile în care un studio de 41.000 de euro, în care mai investeşti 2.500 de euro în mobilă, noi îl închiriem cu 300 - 325 de euro/lună“, afirmă reprezentantul Coldwell Banker, arătând că o astfel de proprietate poate aduce un randament anual de circa 8%.

Preţurile în Cosmopolis sunt în prezent de circa 700 de euro/metrul pătrat brut, în timp ce raportat la suprafaţa utilă preţul variază între 930 şi 1.020 de euro/mp, în funcţie de tipul de bloc şi etaj.

Construcţia proiectului Cosmopolis a început în 2007, dar ritmul de dezvoltare a fost redus puternic după începerea crizei, când investitorii s-au văzut nevoiţi să adapteze apartamentele şi strategia de vânzare la noile condiţii ale pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO