ZF 24

Noul CEO al Lenovo vrea sa reorienteze producatorul de PC-uri catre China

08.02.2009, 18:34 31

Compania chinezeasca Lenovo, al patrulea mare producator de PC-uri din lume, a gasit un inlocuitor directorului executiv Bill Amelio, care si-a dat demisia dupa anuntarea unor rezultatele financiare slabe, provocate de competitia dura.

Functia de CEO al Lenovo va fi preluata de catre presedintele companiei, Yang Yuanqing, care a declarat ca il va aduce inapoi co-fondatorul Liu Chuanzhi in postul de presedinte al consiliului director.

Conducerea Lenovo va reveni astfel in mainile celor doi executivi care au fondat compania in 1984.

Liu a sustinut ca noua conducere va refocaliza eforturile companiei catre China si alte piete emergente. El a mai adaugat ca restructurarea a venit pe fondul crizei economice globale si din cauza faptului ca firma s-a bazat pe businessul adus de clientii corporatii.

In ultimul trimestru fiscal, care s-a incheiat pe 31 decembrie 2008, Lenovo a raportat o pierdere de 97 mil. dolari (74,9 mil euro), de la un profit de 172 mil. dolari (132,8 mil. euro) in acelasi trimestru al anului anterior. Livrarile de PC-uri in ultimul trimestru au scazut cu 5%, in timp ce veniturile au coborat cu 20%, de la 4,49 mld. dolari (3,46 mld. euro) la 3,59 mld. dolari (2,71 mld. euro).

Analistii sunt de parere ca performanta financiara a companiei ar putea avea de suferit in urmatoarele luni, in pofida unui plan de reducere a costurilor anuntat luna trecuta, care prevede si dispnobilizarea a peste 10% din forta totala de munca.

In China, unde Lenovo are un sistem de distributie extins, compania s-a focalizat pe consumatori individuali si afacerile mici, oferind o linie de produse relativ redusa care isi pastreaza preturile mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO