ZF 24

Numai 45% dintre români au cont la bancă

Numai 45% dintre români au cont la bancă

Autor: Razvan Voican

10.05.2013, 10:23 791

Mai puţin de jumătate din români au un cont curent la bancă, faţă de o pondere de 70% în Polonia, 73% în Ungaria şi 81% în Cehia, media zonei euro fiind de 93%, arată un studiu al UniCredit Grup privind potenţialul de creştere din regiune.

Numai Ucraina înregistrează o rată de penetrare mai scăzută a produselor bancare decât România, cu 41% din populaţie. În Turcia, aproape 60% din locuitori au cont la bancă.

Analiştii italieni văd în această situaţie un potenţial de creştere a pieţei de retail nu numai la nivelul creditării ci şi din punct de vedere al atragerii depozitelor şi al vânzării de servicii bancare, inclusiv internet banking.

În România, circa 44% din populaţie foloseşte internetul, potrivit datelor UniCredit. faţă de 65% în Polonia. România se numără printre codaşele regiunii şi ca rată de pentrare a creditelor ipotecare, soldul acestora reprezentând numai 6% din PIB, faţă de 20% în Polonia. În ciuda potenţialului pe care-l indică aceste statistici, bănci ca Citi şi RBS au abandonat piaţa de retail locală, UniCredit semnând recent un acord de preluare a portofoliului RBS.

Cât priveşte piaţa de corporate banking, creditele pentru companii reprezintă 20% din PIB, peste nivelul de 16% din Polonia, unde piaţa de capital joacă un rol mult mai important în finanţarea firmelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO