ZF 24

Numărul intermediarilor de pe bursă scade de la an la an, dar scad şi afacerile brokerilor rămaşi

Numărul intermediarilor de pe bursă scade de la an la...

Autor: Andrei Chirileasa

26.06.2013, 21:51 800
Afacerile firmelor de brokeraj locale au scăzut anul trecut cu 20%, iar dintre cele 25 de case de brokeraj care şi-au publicat rezultatele 24 au avut pierderi operaţionale, adică au avut cheltuieli de funcţionare mai mari decât comisioanele pe care le-au încasat de la clienţi pentru intermedierea de tranzacţii financiare.
 
Piaţa de brokeraj nu mai reu­şeşte să-şi revină, chiar dacă au trecut deja aproape cinci ani de la prăbuşirea bursei din 2008, iar principalele acţiuni listate au mai recuperat din pier­deri în ultimii ani.
 
Lipsa micilor investi­tori (investitori de retail) de pe bursă, nivelul re­dus al tran­zacţiilor bur­siere de­ter­minat şi de ab­senţa listărilor de companii noi în ultimii ani şi scăderea puter­nică a comi­sioanelor de tranzacţio­nare pe fon­dul luptei dintre brokeri pen­tru puţinii clienţi rămaşi în piaţă au făcut ca afacerile fir­me­lor de brokeraj să scadă tot mai mult de la an la an. În 2012, 25 de firme de brokeraj au rapor­tat afaceri cumulate de 46,5 mil. lei (10,4 mil. euro), în scădere cu 20% faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO