ZF 24

O cramă din Republica Moldova vinde vinuri artizanale de jumătate de milion de euro în România, Japonia, Canada sau Italia

Sursa foto: facebook.com/Gitana-Winery-1953

Sursa foto: facebook.com/Gitana-Winery-1953

Autor: Bogdan Alecu

22.11.2015, 16:25 1820

Gitana Wineries, brandul deţinut de compania Vinăria Ţiganca SRL din Republica Moldova, controlată de soţii Svetlana şi Petru Dulgher, ambii cu studii în domeniul vinificaţiei, are în plan extinderea vânzărilor de vinuri artizanale în România, dar şi pe alte pieţe.

Crama deţine 360 de hectare de viţă-de-vie în zona Valul lui Traian din sudul Basarabiei, zona fiind cunoscută pentru cultivarea soiurilor de struguri pentru vinurile roşii şi lico­roase, datorită condiţiilor de mediu, asemănătoare celor din re­numitele zone viticole Bordeaux din Franţa şi Piemont din Italia. Vinăria propriu-zisă se afă însă în satul Tiganca din raionul Cantemir. Crama cultivă soiuri specifice din România şi Basarabia precum Fetească Regală, Rară Neagră, Saperave din Georgia alături de Cabernet Sauvignon, Merlot şi Chardonnay. „Chiar dacă deţinem o suprafaţă impunătoare de vie, facem o producţie limitată, Gitana fiind un brand artizanal şi nu industrial. Ajungem până la 100.000 de sticle pe an, iar acestea nu sunt disponibile în retail, ci numai în HoReCa şi magazinele de specialitate“, a spus Lilia Dulgher-Cernei, directorul de vânzări al firmei.

La 15 ani de la preluarea cramei şi la patru de la prima sticlă, firma a demarat şi exporturile de vinuri în România, alături de marile pieţe internaţionale.

„Piaţa din România a fost pentru Gitana Winery o destinaţie firească, penetrarea căreia a fost de fapt un proces de la sine, rezultat al manifestării dorinţei românilor de a de­gusta vinurile Gitana descoperite la expoziţii internaţio­nale, şi, mai apoi, de a le procura. Astfel, din 2014 comercializăm vinurile Gitana Winery în România”, a spus directorul de vânzări. Printre restaurantele unde sunt comercializate vinurile se numără Vatra Neamului, Clubul Diplomaţilor, Bruno Wine Bar şi Corks. Printre pieţele unde mai exportă Gitana Winery se numără Japonia, Canada, Belgia şi Italia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO