ZF 24

O dinastie indiană pariază pe agricultura românească: Rivalii familiei Mittal au luat 2.500 ha de teren agricol de la un fermier din Teleorman

O dinastie indiană pariază pe agricultura românească:...

Autor: Gabriel Razi

29.05.2015, 00:08 7235

Familia Gupta, una dintre cele mai puternice dinastii de business din India alături de cea a lui Lakshmi Mittal, a cumpărat două ferme cu 2.500 de hectare de teren în localitatea Conteşti din Teleorman.

Fermele au fost de­ţinute de fa­milia Chivu şi conduse anterior de Victor Chivu, unul dintre cei mai vocali fermieri din România.

„Mai rămân cu 200-300 de hectare de teren arabil pe o altă societate. Nu ies din agricultură definitiv“, a declarat pentru ZF Victor Chivu.

Reprezentanţii locali ai familiei indiene nu au răspuns ieri întrebărilor ZF prin care li se solicitau mai multe detalii în legătură cu această tranzacţie.

Indienii operează local prin firma Trans­danube Industries, entitate prin intermediul căreia şi-a anunţat anterior intenţia de a construi o oţelă­rie în Olteniţa, Călăraşi. Ei sunt cunoscuţi la nivel internaţional prin grupul Afri­can Industries, cu o prezenţă importantă în Nigeria.

Negocierile pentru vânzarea fermelor familiei Chivu au durat mai mult de şase luni, iar actele au fost parafate în urmă cu două săptămâni.

„Am vândut şi din motive de săntătate. Voi face afaceri tot în agricultură. Am un proiect de investiţii de 20 de milioane de euro alături de un partener, tot în domeniul agriculturii, dar şi în biogaz tot în Con­teşti“, a spus fermierul Victor Chivu.

În urma tranzacţiei cu familia Chivu, indienii au plătit practic un bilet de intrare în agricultura din România. Fermele Agro­holding Conteşti şi DMX Royal se bazează pe teren luat în arendă pe termen lung.

Cele două exploataţii au un portofoliu de terenuri controlat prin intermediul contractelor de arendă ce vor expira peste 22 de ani. Doar 3% din terenurile celor două ferme sunt deţinute în proprietate.

Tranzacţia a fost făcută de indieni prin intermediul vehicu­lului cipriot Ysia Limited, ad­mi­nistrat de omul de afaceri italian Tom­maso Serrano. El este şi CEO al Trans­danube Industries, afacerea de bază din România a familiei Gupta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO