O posibilă soluţie pentru cea mai mare problemă de infrastructură din România propusă de BRD: De ce să nu listăm CNADNR la bursă pentru a face rost de bani pentru autostrăzi?

14 iul 2014 Autor: Roxana Pricop

Listarea companiei naţio­na­le de autostrăzi CNADNR la bursa de la Bucureşti ar putea fi o soluţie pentru accesarea de capital supli­men­tar necesar dezvoltării infra­struc­turii, spune Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD, în contextul în care România a rămas mult în urmă cu absorbţia de fonduri europene, iar investiţiile statului au scăzut puternic.

Statul român beneficiază de fonduri europene de 4,4 mld. euro pentru con­struirea de autostrăzi, căi ferate, aero­por­turi sau metrou, însă până în prezent a reuşit să atragă doar o treime din aceşti bani. România mai are la dispo­zi­ţie doar un an şi jumătate pentru a atra­ge restul de aproape 3 miliarde de euro puşi la dispoziţie de Uniunea Euro­peană. În lipsa unor investiţii con­sis­tente din partea statului, construcţiile de infrastructură, un sector ce ar trebui să susţină întreaga economie, au plonjat cu 27,7% în primele cinci luni ale acestui an.

„De ce să nu listăm CNADNR la bursă? Astfel se pot atrage capitaluri su­pli­mentare pentru finanţarea in­fra­struc­turii de autostrăzi şi rutiere în ge­neral. Densificarea reţelei de autostrăzi a României la un nivel care să stimuleze dez­voltarea economică echilibrată terito­rial nu poate fi finanţată doar cu fon­duri europene. Bursa poate fi luată în calcul având în vedere că există în lume fonduri de pensii şi fonduri su­verane interesate de finanţarea infra­struc­turilor“, a spus Claudiu Cercel, direc­tor general adjunct la BRD.

CNADNR este deţinută de stat, fiind principalul administrator al reţelei naţionale de drumuri şi autostrăzi şi atri­buitor de contracte pentru construc­ţia de autostrăzi în România.

În 2013, CNADNR a raportat un profit net de 253 mil. lei, la afaceri de 1,1 miliarde de lei.

Directorul BRD a explicat că in­ves­ti­torii ar putea câştiga din listarea unei astfel de companii nu doar din evoluţia pre­ţului acţiunilor, ci mai ales din încasarea de dividende.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.07.2014

 
Cuvinte cheie:
brd
, cnadnr
, autostrazi
, claudiu cercel
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide