ZF 24

O revoluţie culturală făcută în tăcere: Urmaşul lui Jobs schimbă ritmul în care trăieşte Apple

Tim Cook are dificila sarcină de a menţine Apple în topul celor mai mari companii IT, acolo unde a lăsat-o predecesorul său Steve Jobs

Tim Cook are dificila sarcină de a menţine Apple în topul celor mai mari companii IT, acolo unde a lăsat-o predecesorul său Steve Jobs

Autor: Ioana Nita

22.08.2013, 21:21 5625

La scurt timp după ce a devenit director operaţional la Facebook, Sheryl Sandberg şi-a dat seama că pentru a se adapta la noul rol are nevoie să discute cu alţi top manageri din industrie care au o poziţie similară fiind numărul doi în companii conduse de un fondator pasionat şi briliant.

„Tim Cook mi-a explicat că eu trebuie să fac lucruri pe care Mark (Zuckerberg) nu vrea să se axeze atât de mult. Acelaşi lucru îl făcea şi el pentru Steve Jobs. Şi mi-a spus că în timp sarcinile se vor schimba şi că trebuie să fiu pregătită pentru acest lucru“, a spus Sandberg despre întâlnirea sa cu directorul operaţional al Apple din 2007.

În timp ce Sandberg şi-a păstrat aceeaşi poziţie în cadrul Facebook, sarcinile lui Tim Cook s-au schimbat radical de atunci. Lui Cook i-a fost dată cea mai grea sarcină, aceea de a-l înlocui pe Steve Jobs şi de a menţine Apple în topul celor mai mari companii de tehnologie din lume, şi din acest motiv el este acum cel care are nevoie de sfaturi. După doi ani de la preluarea conducerii Apple de către Cook, utilizatorii se aşteaptă ca Apple să lanseze luna viitoare un nou iPhone. Acesta va fi un moment foarte important pentru Cook. Compania care i-a fost lăsată sub conducere nu mai este acum un pionier al industriei de profil, ci a ajuns într-o etapă de maturitate, cota de piaţă a Apple reducându-se cu 5% anul acesta.   Această tranziţie era însă cel mai probabil inevitabilă, având în vedere că într-o perioadă de cinci ani veniturile Apple s-au majorat de peste şase ori, profitul a crescut de 12 ori, iar preţul acţiunilor a ajuns de la 150 dolari la recordul de 705 dolari înregistrat în toamna trecută.

Este neclar însă dacă Cook poate remodela cu succes cultura pe care a construit-o Jobs.  Deşi Cook a administrat cu abilitate liniile de produs iPhone şi iPad, care aduc în continuare profituri enorme companiei, Apple nu a reuşit încă să lanseze un produs cu totul nou sub conducerea lui. Proiectele legate de ceasul şi televizorul Apple rămân deocamdată doar la stadiul de discuţii.

Cook este cunoscut ca fiind dependent de muncă şi ca o persoană discretă în ceea ce priveşte viaţa personală.

Persoanele apropiate îl caracterizează pe Cook ca fiind un director executiv axat pe cifre, care ştie să asculte şi care poate fi simpatic şi amuzant în grupuri restrânse.

În cadrul Apple, el şi-a format un stil metodic, diferit faţă de cel al predecesorului lui. Întâlnirea bi-anuală în care Jobs discuta de fiecare caracteristică a software-ului dezvoltat pentru iPhone nu mai are loc.

„Acest lucru nu este deloc caracteristic pentru Tim. El este omul care deleagă“, a spus o persoană apropiată situaţiei.

Susţinătorii lui Cook consideră că stilul metodic al său nu afectează însă modul în care acesta ia decizii. Ei dau ca exemplu eşecul hărţilor Apple, când compania a înlocuit produsul său pentru iPhone cu cel de la Google. Incidentul a arătat clar că serviciul de hărţi de la Apple nu era încă pregătit pentru lansarea pe piaţă.

Iniţial Apple a declarat că serviciul de hărţi este o „iniţiativă majoră“ şi că erau „abia la început“. Însă, în spatele declaraţiilor publice, Cook l-a numit pe Eddy Cue, şeful diviziei serviciilor de internet, să descopere exact ce nu a mers corespunzător şi ce trebuie făcut în continuare, ignorându-l pe Scott Forstall, şeful diviziei de software pentru dispozitive mobile care era responsabil pentru serviciul de hărţi şi care era de asemenea favoritul lui Jobs.

După aceea, Cook şi-a cerut scuze public în faţa clienţilor, l-a concediat pe Forstall şi l-a făcut pe Jony Ive responsabil de arhitectura produselor software, acesta fiind un alt favorit al lui Jobs care înainte se ocupa doar de design-ul hardware.

„Viziunea pe care a avut-o Tim legată de numirea lui Jony Ive şi de conectarea celor două arii esenţiale la Apple – partea de software şi cea de hardware – a fost o decizie importantă pe care a luat-o independent şi ferm“, a spus Bob Iger, CEO al companiei Walt Disney şi director în cadrul Apple.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO