ZF 24

O scurtă istorie a programelor de MBA în România: ce programe aleg managerii care investesc în educaţie

Autor: Adelina Mihai

02.05.2015, 13:23 727

Programele de MBA – apărute pentru prima dată în secolul al XIX-lea în Statele Unite – au o istorie de doar două decenii în România, însă piaţa a suferit transformări importante mai ales în anii de criză. Astfel, cei aproape 230 de manageri care au finalizat în ultimul an un MBA au investit circa 3,5 milioane de euro în studii, mai puţin decât generaţiile precedente.

Anii de criză s-au resimţit şi în această industrie, având în vedere că numărul de absolvenţi a scăzut destul de mult în ultimul an (sub 250), aceştia fiind cei care s-au înscris la cursuri în 2012-2013.

În schimb, în perioada 2006-2007 generaţiile de studenţi erau formate din câte 300-400 de persoane.

Cele mai mari surprize recente ale acestei pieţe au fost reprezentate de plecarea a două programe de pe plan local - The Open University Business School şi CityU of Seattle -, programe care au împreună circa 700 de absolvenţi în România.

Totuşi, în industrie îşi fac loc noi jucători: University of Hull (Marea Britanie) a lansat anul acesta un program de EMBA la Cluj, iar americanii de la Marymount California University oferă un MBA nou în Bucureşti.

În plus, tot în 2015, sub umbrela Academiei de Studii Economice, se va lansa un program de MBA hibrid, care combină cursurile la clasă cu cele online.

În ceea ce priveşte evoluţia programelor aflate în top 3 în clasamentul realizat de ZF din 2008 încoace, analiza arată că există o luptă strânsă între programele oferite de şcolile de afaceri WU Executive Academy, Tiffin University şi ASEBUSS, care au primit punctaje destul de apropiate.

 

Cele mai importante evenimente de pe piaţa locală a programelor de educaţie managerială în ultimii cinci ani

 

2010

- Şcoala de afaceri CEU Business School, care oferea un program de MBA în România din 2006 (pe locul I în Top MBA în 2009), a ieşit din România. Programul are circa 100 de absolvenţi locali.

- A intrat pe piaţa locală programul de MBA al Maastricht School of Management, gestionat de echipa care a lucrat anterior la administrarea programului CEU Business School.

 

2013

- Programul MBA Româno-Canadian a trecut din gestiunea BSM- Business School of Management (organizaţie care îl coordona din 1993) în cea a Facultăţii de administrare a afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice, sub umbrela căreia se organiza şi MBA-ul Româno-German.

- MBA-ul Maastricht School of Management a fuzionat cu cel de la Pilkinton Raţiu Business School, care intrase pe piaţă în 2012 şi care a avut o singură promoţie de 13 absolvenţi.

- ASEBUSS, una dintre cele mai vechi şcoli de afaceri din România, a lansat un MBA dedicat antrepre­norilor, la care are deja 10 studenţi înscrişi.

- A intrat pe piaţă programul ExMP, organizat de Camera Franceză de Comerţ,Industrie şi Agricultură în România în parteneriat cu ESCP Europe. Programul echivalează cu jumătate dintr-un program întreg de EMBA al şcolii de afaceri ESCP.

- Firma de training CODECS încetează parteneriatul cu The Open University Business School, şcoală de afaceri cu care colabora din 1997. Programul a avut 394 de absolvenţi în perioada 1997- 2013.

 

2014

- Programul de MBA al CityU of Seattle încheie colaborarea cu Globaltraining pe plan local după ce ultima promoţie a numărat 10 absolvenţi. În total, programul a avut în perioada 1997- 2014 un număr de 280 de absolvenţi.

 

2015

- Se lansează la Cluj programul de EMBA al University of Hull (Marea Britanie), ca urmare a colaborării dintre Universitatea Babeş Bolyai, University of Hull, Banca Transilvania şi Electrogrup. Programul are 28 de studenţi înscrişi.

- Globaltraining încheie un parteneriat cu Marymount California University pentru oferirea unui nou program de MBA pe piaţa locală. Programul are înscrişi 10 studenţi.

- Se lansează, sub umbrela programului de MBA INDE- ASE, primul program hibrid de MBA, cu o componentă semnificativă online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO