ZF 24

O ţară ruptă în două: Moldova şi Oltenia sunt complet ignorate de investiţiile străine

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

02.10.2014, 13:01 3849

Aproape două treimi din investiţiile străine directe (ISD) au mers anul trecut  în regiunea Bucureşti-Ilfov, în timp ce zonele de sud-vest şi nord-est ale ţării au atras procente infime. Industria a beneficiat în continuare de cele mai multe investiţii străine, cu precădere industria prelucrătoare, care a atras peste o treime din fluxurile totale, potrivit ultimelor date ale BNR.

Fluxul net de investiţii străine directe  a fost de 2,7 mld. euro în anul 2013, în creştere cu 26,8% faţă de 2012. Din totalul ISD, 2,4 mld. euro, representând aproape 90%, au fost aporturi la capitalurile proprii.  Astfel, soldul ISD la finalul anului trecut a fost de 59,9 mld. euro.

„Estimările noastre privind ISD pe tot anul 2014 sunt de 2,4 mld. euro sau 1,6% din PIB. Ne aşteptăm la o scădere uşoară având în vedere lărgirea bazei de impozitare în cazul taxei pe proprietate şi modificări legislative în sectorul de energie verde. Incertitudinea fiscală este ceva mai mare având în vedere că este an electoral. Anul viitor ar trebui să se reia consolidarea fiscală şi nu este clar cum se va face acest lucru.  Rata şomajului s-a îmbunătăţit, dinamica salariilor s-a îmbunătăţit la nivelul sectorului privat, sectorul bancar va avea nevoie de mai puţin capital ca până acum.  Pe total, sunt mai multe elemente negative decât pozitive, deci ne aşteptăm la o uşoară scădere a ISD“, a spus Vlad Muscalu, economist-şef al ING.

Anul 2013 a reprezentat al doilea an de creştere pentru ISD-uri din 2009 încoace, acestea situându-se din perioada crizei pe o pantă descendentă. Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea mediului de afaceri autohton, cât şi percepţia investitorilor străini asupra economiei.

În 2014  situaţia pare de natură să anuleze optimismul de anul trecut.

Investiţiile străine directe au scăzut cu 13,8%, în primele şapte luni ale anului faţă de perioada similară din 2013, totalizeând 1,31 de miliarde de euro, potrivit BNR. Cel mai mare nivel al ISD atrase de România de la începutul anului a fost în luna mai, de 306 milioane euro.

 În cadrul industriei prelucrătoare principalele ramuri care au beneficiat de ISD-uri sunt: prelucrare ţiţei, produse chimice, cauciuc şi mase plastice (5,9% din), industria mijloacelor de transport (5,7%), metalurgia (4,1%), industria alimentară, a băuturilor şi tutunului (4,0%) şi ciment, sticlă, ceramică (2,7%).

Pe lângă industrie, activităţile care au atras cele mai multe ISD sunt intermedierile financiare şi asigurările (14,2%), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (11,2%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (9,8%), tehnologia informaţiei şi comunicaţii (6,9%).

Peste 60% din ISD-uri au mers în regiunea Bucureşti-Ilfov, urmată de regiunea Centru (8,6%), Sud-Muntenia (7,7%), Vest (7,6%) şi Nord-Vest (4,5%). În Sud-Vest-Oltenia şi regiunea Nord-Est au ajuns doar câte aproximativ 3% din investiţiile totale.

Ca origine, cele mai multe ISD-uri au provenit din: Olanda (24,4%, Austria (19,1 %), Germania (11,2%) şi Franţa (7,6%), ierarhie neschimbată din anul 2009, potrivit BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO