ZF 24

"Obligaţi" RCS&RDS să deschidă reţeaua, stimulaţi competiţia pe piaţa de net fix

Dorin Odiaţiu, director pentru afaceri publice la Orange România

Dorin Odiaţiu, director pentru afaceri publice la Orange România

Autor: Adrian Seceleanu

12.06.2014, 00:08 19687

Autoritatea naţională de reglementare în comunicaţii (ANCOM) ar trebui să finalizeze „urgent“ analiza pieţei locale de servicii de internet fix şi să oblige operatorii dominanţi să ofere acces rivalilor la propria infrastructură, astfel încât să provoace o relansare a competiţei din acest sector de piaţă - permiţându-le operatorilor care nu au propria reţea fixă care să ajungă în gospodăriile românilor să ofere şi net fix la pachet cu celelalte servicii, a declarat pentru ZF Dorin Odiaţiu, director pentru afaceri publice, parteneriate şi wholesale la Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă.

WikiZF: Profilul companiei Orange România S.A

„Este necesar ca ANCOM să finalizeze urgent analiza pieţei de servicii broadband internet la punct fix şi prin soluţiile impuse să permită altor operatori să intre pe această piaţă - aşa cum se întâmplă astăzi în 26 de ţări ale Uniunii Europene. Aceste măsuri vor fi în beneficiul utilizatorilor români de internet care vor putea alege din ofertele mai multor furnizori şi vor avea acces la cele mai competitive servicii. A venit timpul ca această analiză să fie finalizată“, a spus Odiaţiu.

Orange readuce practic în prim-plan o discuţie care a mai fost purtată în industria locală de telecom în anii 2009 şi 2010: crearea unei pieţe „de gros“ pentru serviciile de internet fix, care să le permită unor jucători precum Orange, Vodafone, dar şi 2K Telecom să cumpere acces la reţeaua unor rivali pentru a putea oferi şi servicii de internet fix pentru consumatori.

În anul 2009 ţinta solicitărilor de reglementare a fost Romtelecom, companie care a şi fost obiectul unei decizii un an mai târziu. Tarifele la care ANCOM a obligat Romtelecom să-şi deschidă reţeaua nu au fost considerate însă atractive de Orange, Vodafone sau alţi jucători, astfel că niciunul dintre jucători nu a făcut un asemenea pas.

Piaţa s-a schimbat însă în cei cinci ani de zile trecuţi de la prima discuţie, iar ANCOM trebuie să evalueze din nou gradul de concentrare al pieţei şi să oblige jucătorii dominanţi să îşi deschidă reţeaua pentru a relansa competiţia, susţine Odiaţiu. Care sunt operatorii care ar trebui reglementaţi în viziunea Orange?

„Nu pot să dau nume. Este vorba de operatorii care au o poziţie dominantă pe piaţă şi care vor fi stabiliţi în urma analizei ANCOM“, răspunde diplomatic oficialul Orange. Dar dacă aceste decizii ar fi emise de ANCOM, ar fi Orange gata să ofere servicii de internet fix prin reţeaua unor companii ca RCS&RDS sau Romtelecom? „Orange este interesată de această posibilitate. Din anul 2009 aşteptăm un cadru de reglementare care să ne permită acest lucru“, a răspuns Odiaţiu, fără a pronunţa numele vreunui operator rival.

Nu este însă nevoie ca oficialii Orange să pronunţe explicit un nume câtă vreme piaţa de internet fix are un lider clar: compania RCS&RDS, controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, care avea în iunie 2013 aproape 1,7 milioane de abonaţi la serviciile de net fix şi date, respectiv aproape 50% din întreaga piaţă.

Condusă într-un mod antreprenorial de discretul antreprenor din Oradea, deşi afacerile au trecut de 600 mil. euro la nivel de grup, RCS&RDS a pariat devreme pe fibra optică şi a investit masiv în extinderea reţelei proprii, completându-şi infra­structura şi prin achiziţii agresive ale companiilor mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO