ZF 24

Oferta Romgaz a început: cine cumpără, la ce preţ, dar mai ales câţi se vor bate pentru listarea deceniului

Oferta Romgaz a început: cine cumpără, la ce preţ,...

Autor: Roxana Pricop, Adrian Cojocar

22.10.2013, 00:05 6043

Managerii de fonduri de pensii şi de fonduri mutuale, investitorii, analiştii şi brokerii consultaţi de ZF consideră atractiv preţul la care se vând acţiunileRomgaz, aşteptându-se ca oferta să fie suprasubscrisă în intervalul de preţ cuprins între 24 lei şi 28 lei. Oferta Romgaz este cea mai aşteptată din istoria bursei şi ar putea aduce câteva mii de investitori noi.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Azi a început cea mai mare ofertă din istoria bursei: statul vinde 15% din acţiunile producăto­rului de gaze Romgaz la un preţ cuprins între 24 lei şi 32 lei/uni­tate până pe 31 octombrie.

Oferta Romgaz se va derula atât la Bucu­reşti, cât şi la Londra, o premieră în isto­ria privatizărilor. Valoarea totală a ofertei este cuprinsă între un minim de 1,38 mld. lei (311,7 mil. euro) şi 1,85 mld. lei (415,6 milioane euro), bani care vor intra la bugetul de stat.

Investitorii mici, care au alocată o tranşă de 5% din totalul acţiunilor scoase la vânzare, nu pot subscrie decât la preţul maxim de 32 lei, însă inves­tito­rii instituţionali, aşa cum sunt fondurile de investiţii, fondurile mutuale şi com­paniile de asigurări, pot subscrie la orice preţ din intervalul dat şi, în funcţie de ce preţ strânge cele mai mari subscrieri, va fi stabilit preţul final de ofertă.

„Dacă aş avea bani, aş cumpăra Rom­gaz cu două mâini. Au şi 150 mi­lioa­ne de euro cash în conturi pe care teo­retic ar trebui să-l distribuie ca divi­dende către acţionari. Momentul de piaţă este bun. Cred că va fi supra­sub­scri­să şi văd un preţ undeva între cel mi­nim şi mijlocul intervalului de preţ. Probabil că şi la mijlocul intervalului are un potenţial de creştere de circa 15%“, a spus Daniela Mândru, analist la casa de brokeraj Swiss Capital.

Andrei Rădulescu, analist la firma de intermediere Broker Cluj, se aşteap­tă ca „subscrierea să se realizeze în ju­mă­tatea inferioară a intervalului de preţ, existând potenţial de apreciere pen­tru următoa­rele trimestre, din punct de vedere fundamental, mai ales pentru un preţ de ofertă în intervalul 24-25 lei/titlu“.

Acţiunile Romgaz se vând şi pe bursa de la Londra prin intermediul unor instrumente financiare numite GDR-uri (certificat global de depozit - n. red.), care sunt echivalentul acţiuni­lor, la preţuri cuprinse între 7,38 dolari americani şi 9,84 dolari pe GDR/ac­ţiune. Un GDR este echivalentul unei acţiuni şi este denominat în dolari la cursul BNR afişat în ziua alocării. 

„Anul acesta sectorul «utility şi energy», din care face parte şi Romgaz, a fost al cincilea cel mai activ în IPO-uri în Londra. În Marea Britanie, piaţa IPO-urilor a fost foarte activă în 2013 în comparaţie cu anii precedenţi, de fapt a fost cel mai activ an din 2007. Investi­to­rii sunt foarte receptivi la noile emisiuni de acţiuni pe bursă. Vor exista inves­ti­tori care vor compara listarea Romgaz cu alte privatizări din zona Europei Cen­trale şi de Est, cum ar fi ZE PAK din octombrie 2012 care a atras 216 mil. dolari sau Tauron din 2010 în valoare de 1,287 mld. euro, ambele companii din Polonia“, a spus Alexandru Moraru, ana­list la banca de investiţii Nomura din Londra.

Şi gigantul rusesc Gazprom s-a listat la Londra prin intermediul unor instru­mente similare GDR-urilor la finalul anilor ‘90.

„Gazprom şi-a listat ADR-uri în Londra în 1996 iar oferta totală a fost atunci de 429 milioane de dolari. A avut un interval de preţ de 14 dolari - 16 do­lari şi a fost stabilit preţul final la 15,75 do­lari, deci înspre vârful interva­lului. Dar asta a fost acum 17 ani!“, a mai spus analistul de la Nomura.

Investitorii instituţionali locali spun că vor subscrie

Investitorii instituţionali locali spun că sunt pregătiţi să participe la ofertă. Fondurile de pensii private au cele mai mari resurse pentru a participa la ofertă, în timp ce fondurile mutuale, afectate de ultimii ani de criză, au la dispoziţie resurse destul de limitate.

„Vom subscrie la ofertă. Din punc­tul nostru de vedere intervalul de preţ sta­bilit de guvern include şi nivelul de eva­luare corectă ţinând cont de per­spectivele de liberalizare a preţului gaze­lor naturale şi realitatea prezentă a companiei. Considerăm că oferta are şanse foarte ridicate să se încheie cu un suc­ces răsunător, având în vedere rea­lita­tea dar şi perspectivele compa­niei, intervalul de preţ cât şi interesul in­ves­tito­rilor locali şi străini“, a spus Iulius Postolache, directorul de investiţii al fondului de pensii privat Allianz Ţiriac, cu active în gestiune de 2,7 mld. lei.

Managerii celor mai mari două fonduri de acţiuni de pe piaţa locală, ING Romanian Equity cu active în gestiune de 360 de milioane de lei şi BT Maxim cu active în gestiune de 56 de milioane de lei spun că vor subscrie cu siguranţă:

„Încă analizăm fundamanetele com­paniei deoarece prospectul de emi­siu­ne abia a fost publicat. Vom subscrie cu siguranţă, cantitatea şi preţul le vom stabili însă în perioada următoare. Ne aşteptam ca oferta să fie închisă cu succes, cu o supra­sub­scri­ere semnifi­ca­tivă, în mare parte provenind din partea in­vestitorilor instituţionali internaţionali“, a spus Horia Braun, directorul general al ING Invest Management.

„Da, vom subscrie în ofertă, nivelul subscrierilor va fi corelat cu cash-flow-urile fondurilor şi cu profilul de risc al fiecăruia în parte. Cred că oferta va fi închisă cu succes, dar nu cred că rata de subscriere totală va fi foarte ridicată“, a spus Gabriel Goia, directorul de investiţii al BT Asset Management.

Investitorii mici – printre cei mai interesaţi de ofertă

Pentru investitorii mici, guvernul a alocat în cadrul ofertei Romgaz o tranşă de 15% din acţiuni, cu posibilitatea de a mai primi încă 5% din acţiuni din tranşa alocată investitorilor instituţionali dacă nivelul subscrierilor este ridicat.

„Mă aştept ca tranşa alocată investitorilor de retail să înregistreze subscrieri de zece ori mai mari decât acţiunile scoase la vânzare. Cred că va fi în­ghesuială mare pentru acţiunile Romgaz, pentru că este o companie im­portantă în economie şi oferta este aşteptată de aproape doi ani“, a spus Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.

În ceea ce priveşte numărul de conturi noi care se vor deschide pentru a subscrie la bursă, brokerul este mai rezervat:

„Potenţialul ar fi de 100.000 de conturi, însă oferta a debutat în cvasianonimat şi până acum nu am văzut o campanie agresivă de promovare a ofertei Romgaz din partea autorităţilor române. Oferta ar trebui promovată agresiv pe toate canalele media. Mă aştept că numărul de conturi nou-deschise să fie de până la 10.000, număr care include şi participarea retailului“, a mai spus Isac.

O opinie asemenătoare are şi Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital:

„Potenţialul ar fi ca oferta Romgaz să atragă 50.000 de conturi, însă sper să atragă măcar 20.000 de conturi noi având în vedere că nu a fost intens promovată la public. Este bine că autorităţile au ţinut cont de propunerile investitorilor şi au permis alocarea unui pachet suplimentar de 5% către inves­titorii de retail dacă sunt înregistrate subscrieri semnificative. De asemenea, ne-am dori ca în ofertele următoare statul să permită investitorilor care au subscris sume de până la 10.000 lei alocarea să se facă unu la unu, şi nu pro rata“.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, proprietarul centrului comercial Doraly din Afumaţi şi printre cei mai mari investitori pe bursă, a spus că va participa la oferta Romgaz.

„Voi subscrie la oferta Romgaz cu o sumă de până la un milion de euro. Motivul pentru care particip este legat de faptul că dobânda la bancă este prea mică şi merită să îmi asum un risc investind într-o companie cu o poziţie forte în economia românescă. Cred că oferta Romgaz are toate ingredientele pentru a se subscrie integral.“

Investitorii micii sau de retail pot subscrie minimum 100 de titluri la Romgaz, echivalentul a 3.200 de lei

(719 euro) la preţul maxim de 32 de lei şi pot achiziţiona în ofertă până la 10.000 de titluri beneficiind de o reducere. Reducerea de preţ prevăzută în ofertă pe tranşa de retail este de 5% din preţul final de ofertă dacă subscrierile se fac în primele cinci zile lucrătoare de la începerea ofertei şi o reducere mai mică, de 3%, dacă subscrierea se face înce­pând cu cea de a şasea zi a ofertei şi până la închiderea acesteia.

Principalele detalii ale ofertei Romgaz, cea mai mare din istoria bursei

Începând de azi, 22 octombrie, şi până pe 31 octombrie, statul scoate la vânzare un pachet de 15% din acţiunile Romgaz, cel mai mare producător de gaze.

Preţul de vânzare este cuprins între un minim de 24 lei/acţiune şi un maxim de 32 lei/acţiune, însă doar investitorii instituţionali (fonduri de investiţii, fonduri de pensii, companii de asigurări etc.) pot subscrie la orice preţ din acest interval.

Investitorii care achiziţionează mai puţin de 10.000 de titluri pot subscrie doar la preţul fix de 32 lei (maximul din ofertă). La finalul ofertei, în funcţie de gradul de subscriere pe tranşa investitorilor instituţionali se formează preţul de ofertă (de exemplu 26 lei sau orice alt preţ din intervalul 24-32 lei), iar investitorii persoane fizice vor primi şi ei acţiunile la acelaşi preţ, adică li se va returna diferenţa între preţul plătit de 32 lei şi preţul final de ofertă.

Investitorii de retail va trebui să subscrie minimum 100 de titluri la Romgaz, echivalentul a 3.200 de lei (719 euro) la preţul maxim de 32 de lei, şi pot achiziţiona în ofertă până la 10.000 de titluri beneficiind de o reducere. Dacă un investitor de retail subscrie mai mult de 10.000 de acţiuni, primeşte reducere doar pentru primele 10.000 de titluri.

Reducerea de preţ (discountul) prevăzută în ofertă pe tranşa de retail este de 5% din preţul final de ofertă dacă subscrierile se fac în primele cinci zile lucrătoare de la începerea ofertei şi o reducere mai mică, de 3%, dacă subscrierea se face începând cu cea de a şasea zi a ofertei şi până la închiderea acesteia.

Cu alte cuvinte, dacă preţul final format pe tranşa investitorilor instituţionali este de exemplu cel minim, de 24 de lei, investitorii de retail care cumpără în primele cinci zile ale ofertei vor primi acţiuni la Romgaz la un preţ cu 5% mai mic, de 22,8 lei/titlu, sau de 23,28 lei/acţiune dacă subscriu începând cu a şasea zi a ofertei.

Investitorii care doresc să participe la ofertă se pot adresa firmelor de brokeraj unde au cont, cu condiţia ca acestea să semneze în prealabil un contract de angajament. Aceştia din urmă pot să introducă ordine în sistem doar pentru clienţii de retail.

Cei care nu dispun de un cont de tranzacţionare pe bursă pot să cumpere acţiuni la Romgaz prin intermediul unităţilor bancare ale BCR şi Raiffeisen de la divizia de  investiţii Raiffeisen Capital & Investment.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO