ZF 24

Oficiali europeni: Noile propuneri ale Greciei pentru reforme şi reducerea cheltuieilor bugetare, în schimbul unui nou program de ajutor, nu îndeplinesc solicitările creditorilor

Autor: Anca Dumitrescu

01.07.2015, 14:20 3331

În scrisoarea trimisă creditorilor internaţionali marţi noapte, premierul Alexis Tsipras a propus modificarea mai multor părţi esenţiale ale măsurilor care au stat la baza blocajului discuţiilor din ultimele cinci luni.

Între modificări se numără aplicarea mai târziu a majorării vârstei de pensionare şi exceptarea de la TVA a unora dintre insule, măsuri respinse deja de creditori atunci când discuţiile au eşuat, săptămâna trecută.

"Dacă propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discuţii, atunci măsurile propuse de Grecia ar mări semnificativ deficitul bugetar. Vor fi necesare o mulţime de clarificări, asupra altor aspecte", a spus unul dintre oficiali.

Un al doilea oficial a arătat că propunerile lui Tsipras diluează măsurile care au fost discutate şi nu vor fi bine primite de cele trei instituţii care coordonează programele de susţinere financiară în zona euro, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI.

Un oficial guvernamental elen a spus că Guvernul elen nu intenţionează să trimită miercuri noi concesii, creditorilor.

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să discute miercuri după-amiază nouă propunere a premierului elen, într-o teleconferinţă.

În scrisoare se arată că Guvernul de la Atena acceptă toate reformele în domeniul TVA, cu o singură schimbare, şi anume menţinerea unui discount de 30% pentru insulele greceşti, dintre care multe se află în regiuni greu de aprovizionat.

În domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani, până în 2022, să înceapă din octombrie şi nu imediat. El mai solicită ca o pensie de solidaritate, acordată celor mai săraci pensionari, să fie eliminată în conformitate cu dorinţa creditorilor, dar mai lent decât au propus aceştia, până în decembrie 2019.

"Republica Elenă este pregătită să accepte acordul, dar cu amendamente, completări şi clarificări, în cadrul extinderii programului care expiră şi a unui al treilea program de finanţare, pentru care a fost trimis o solicitare, astăzi, 30 iunie", a scris Tsipras.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au spus înaintea întâlnirii de miercuri să sunt încă deschişi încheierii unui acord cu Atena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO