ZF 24

Operatiunile RBS din Europa de Est, scoase la vanzare dupa ce vor fi incluse intr-o "banca rea"

Operatiunile RBS din Europa de Est, scoase la vanzare dupa ce vor fi incluse intr-o "banca rea"
22.02.2009, 15:53 36

Banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), prezenta si pe piata din Romania, a lansat una din cele mai ample operatiuni de restructurare din Regatul Unit, care prevede includerea activelor neperformante de cateva sute de miliarde de lire sterline intr-o "banca rea" si ulterior, scoaterea acestora la vanzare, scrie cotidianul The Times.

O mare parte din divizia de investitii a bancii va fi propusa spre vanzare sau inchisa. Operatiunile din Asia si diviziile de retail din Centrul si Estul Europei vor fi vandute, potrivit publicatiei britanice. Toate aceste operatiuni vor fi "ingramadite" intr-o "banca rea", in interiorul grupului, care isi va publica rezultatele separat.

RBS va plasa de asemenea, active toxice in valoare de cel putin 200 de miliarde de lire sterline in controversata schema guvernamentala de protectie a activelor bancare .

Miliardarul Wilbur Ross conduce un grup de fonduri de investitii care poarta negocieri cu guvernul si reprezentantii bancii pentru preluarea unor credite neperformante. Un alt posibil cumparator este si Sir Richard Branson, directorul grupului Virgin.

"Bancii bune" ii vor reveni operatiunile comerciale si de retail din Marea Britanie, SUA, si alte cateva state in care RBS detine o cota de piata semnificativa.

RBS a intrat pe piata romaneasca anul trecut, prin preluarea operatiunilor locale ale bancii olandeze ABN Amro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO