Opinie Ioana Petrescu: O cultură a evaziunii

9 sep 2013 Autor: Ioana Petrescu

„Nimic nu este sigur pe lume în afară de moarte şi de impozite“, spune o zicală americană atribuită lui Benjamin Franklin. Am revenit în România de două săptămâni şi am observat deja că zicala nu se aplică aici. Nu, din nefericire, românii nu scăpa de moarte, dar cu siguranţă scapă de impozite!

Venită din SUA după o absenţă de 14 ani şi fără locuinţă în Bucureşti, am început să îmi caut o garsonieră de închiriat. Procesul a fost foarte plăcut la început. Oferta este bună, preţurile nu sunt prea mari, agenţii imobiliari sunt competenţi şi proprietarii sunt zâmbitori şi surprinzător de filosofi (cel puţin pentru cineva venit din Washington, unde sensul vieţii nu este discutat înainte de negocierea chiriei).  Lucrurile au luat o turnură proastă când am găsit prima garsonieră pe care am vrut să o închiriez. Am aflat după o convorbire cu agentul imobiliar că nu este posibil să închei un contract legal înregistrat la Fisc pentru că proprietarii nu au certificatul energetic, care se cere pentru înregistrare.  

Lucrurile au devenit şi mai surprinzătoare când am găsit a doua garsonieră pe care am vrut să o închiriez. Un agent imobiliar m-a tras într-un colţ şi pe un glas părintesc  (arăt mult mai tânără decât sunt) îmi şopteşte: 

- Domnişoară, ştiţi, vedeţi dumneavoastră, dacă facem contractul înregistrat la Fisc, proprietarul trebuie să plătească impozit. Şi nu se face, domnişoară!

- Nu mai spuneţi, zic eu. Am omis să îi spun că sunt economist specializat pe evaziune fiscală. 

Al treilea proprietar de la care am cerut un contract înregistrat la Fisc s-a uitat la mine ca şi cum i-aş fi propus ceva imoral şi ilegal. Al patrulea a fost de acord cu un contract înregistrat la Fisc, doar dacă pe contract apare doar o parte din chiria pe care urma să o plătesc.

Venind din SUA, unde astfel de situaţii ar fi greu de imaginat, nu am putut să nu mă întreb: de ce există o cultură care tolerează şi încurajează evaziunea? De ce este considerat normal să nu plăteşti impozite şi să ceri altora să tolereze acte de evaziune fiscală? De ce există această mentalitate diferită referitor la plata impozitelor între americani şi români? Primesc oare americanii mai multe beneficii şi mai mult respect din partea statului american decât primesc românii din partea statului român? 

Într-o lucrare intitulată „Tax Morale and Fiscal Policy“, Benno Torgler de la Centrul de Studii Internaţionale de la Universitatea Yale şi Christoph Schaltegger de la Administraţia Fiscală Elveţiană studiază chiar aceste cauze ale culturii evazioniste. Concluziile studiului sunt că cetăţenii consideră faptele de evaziune mai puţin justificate dacă au încredere în instituţiile statului, dacă sunt trataţi cu respect de către instituţiile de colectare a impozitelor, dacă deciziile guvernamentale se iau în mod transparent, sunt comunicate clar şi sunt înţelese de populaţie, dacă contribuabilul simte că fiscalitatea este echitabilă şi observă că cei din jur plătesc impozitele în mod corect.

 Atunci ce este de făcut?  

Ioana Petrescu este consilier de stat al primului-ministru, cercetător afiliat la American Enterprise Institute şi cadru universitar la Universitatea Maryland, SUA


Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

 
Cuvinte cheie:
Opinie
, Ioana Petrescu
, evaziune
, impozite
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 14 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (14):
Tofan Tiberiu - 01 ianuarie 2014, 14:48

Eu ii servesc Dnei Ioana Petrescu urmatorul link care se refera EXPLICIT LA O PRIMA GAFA a ei : http://logec.ro/category/despre-economisti/ Daca esti specialist in evaziune totusi nu rastalmaci pe alti autori pe care ii citezi dar nu ii citesti ca ajungi penibil din primul moment ... CE SE ASEAMANA,…

I George - 08 octombrie 2013, 22:57

Frumos articol, putin cam naiv, dar frumos! Eu sper ca Ioana sa-l lumineze pe Victoras in ale capitalismului. ca slava domnului are nevoie saracul. Imi permit totusi sa ofer o solutie: SCHIMBAREA DE MENTALITATE SE FACE DE SUS IN JOS, DE LA ELITE CATRE CETATENII DE RAND! Asta inseamna ca in momentul…

Take - 09 septembrie 2013, 12:09

Sincer, as fi preferat-o pe domnisoara Ioana sa fie prim-ministru in defavoarea domnului Ponta. Chiar daca domnia sa este putin naiva. Dar macar stie ce inseamna un sistem capitalist sanatos. Plus ca nu cred ca a devenit profesoara prin Americi plagiind.

ron lucas - 09 septembrie 2013, 11:35

Nu pot decât să-i urez succes doamnei economist specializat în evaziune fiscală ...... și drum bun înapoi în SUA. Din nedumerirea pe care o manifestă, extrag că stimata doamnă nu înțelege menirea și sensul taxelor și impozitelor și cu atât mai puțin ce…

corbul - 09 septembrie 2013, 10:38

Ioana, cultura evaziunii poate fi comparata cu arta descurcatului, la romani. Din cele mai vechi timpuri, romanul, dat fiind conducatorii pe care i-a avut, a trebuit sa se descurce. Mirarea ta tine ori de o anumita naivitate, ori de politica strutului. Tu esti consiliera lui Ponta care este produsul…

Cristi - 09 septembrie 2013, 10:33

Si un contraexemplu. Locuiesc in Brasov si imi face placere sa platesc impozitele locale in Brasov si chiar mi se par mici. Veniti prin Bv si o sa vedeti de ce.

id - 09 septembrie 2013, 10:32

Pai cred ca raspunsul a fost dat deja de guvern: marim impozitarea pe veniturile din chirii! E cea mai buna metoda de a opri evaziunea! :)

Alex - 09 septembrie 2013, 10:15

ce e de facut ? DECAT vom mai filozofa, vorba lui Alex dupa ... experientele avute

marius ionescu - 09 septembrie 2013, 09:37

Spumos si la obiect acest comentariu Ioana , dar de ce nu-i soptesti aceste lucruri si domunului Ponta in calitatea ta de consilier de stat al primului-ministru. Iti dau un sfat: ai grija sa nu te imbolnavesti si tu de la viermii acestia!!!!!!!!

Viorel - 09 septembrie 2013, 09:05

Foarte tare articolul! Consiliera primului ministru Victor Ponta spune ca nu isi poate inchiria legal in Romania o garsoniera??

Raul - 09 septembrie 2013, 09:03

Distinsa domnisoara, raspunsul este dat perfect in lucrarea pomenita. Lipsa de respect a autoritatilor fata de populatie si fata de banul public, cheltuit in domenii unde este oportun pt clasa politica, cu lipsa totala de transparenta. Acete lucruri ar trebui sa va ingrijoreze si sa le transmiteti celor…

Ray Inferno - 09 septembrie 2013, 08:40

Prea multe intrebari pentru o chestiune simpla: romanilor nu le place sa plateasca impozite pentru ca nu primesc nimic in schimbul banilor platiti. Nu-ti trebuie nicio diploma pentru a intelege acest lucru!

Dalin - 09 septembrie 2013, 05:35

F simplu. Noi toti stim ca politrucii fura din acesti bani ( urmariti achizitiile institutiilor publuce, firmelor de stat). Sa "investesti" 20 si ceva miliarde eur in autostrazi si sa ai doar 550 km autostrazi, asta va spune ceva? Cleptocratia din Romania tb tratata la nivel de stat... Dupa…

eu aka me - 09 septembrie 2013, 01:05

Concluzia e corecta... Dar sunteți in stare doamna consilier sa corectati derapajele?! Ca dacă începe statul iar cu controale si amenzi, fără pic de discernamant asupra cauzelor si nu a efectelor, tot nu se va schimba nimic

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide