ZF 24

Opt măsuri care pot fi luate imediat pentru ca piaţa locală de capital să devină mai atractivă

Opt măsuri care pot fi luate imediat pentru ca piaţa...

Autor: Andrei Chirileasa

19.05.2013, 20:01 978

Tranzacţia prin care Fondul Proprietatea a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom – cea mai valoroasă companie din România, cu 37% mai puţin decât şia propus, la un preţ cu 12% mai mic decât referinţa de pe bursă, arată că piaţa locală este în continuare ocolită de marii investitori străini.

Chiar dacă e o tranzacţie importantă şi o referinţă pentru piaţă, la fel ca şi oferta Transgaz, faptul că nu a fost subscris întregul pachet la un preţ convenabil arată că fondurile străine de investiţii se lasă cu greu convinse să cumpere acţiuni româneşti. Asta în contextul în care pieţele internaţionale sunt la maxime istorice sau multianuale, împinse de banii ieftini, iar Petrom este cea mai mare şi mai profitabilă companie din România şi, teoretic, cea mai atractivă.

Franklin Templeton spune că majoritatea ordinelor au venit de la investitori instituţionali străini, care nu mai aveau expunere pe Petrom, şi că discountul este comparabil cu alte tranzacţii derulate în regiune în ultimii ani, şi speră că va face piaţa mai atractivă pentru investitorii instituţionali locali şi străini.

 

Totuşi, pentru ca piaţa să devină cu adevărat mai atractivă, managerul FP consideră că trebuie implementate o serie de reforme, dintre care cele mai importante ar fi:

1.Eliminarea tuturor limitelor de deţinere pentru acţiunile listate (pragul de 5% la SIF-uri şi la BVB);

2.Proceduri mai simple pentru acţionari pentru votarea în Adunarile Generale ale Actionarilor;

3.Accesul la piaţă pentru investitorii instituţionali trebuie să fie mai puţin costisitor şi mai puţin birocratic;

4.Comisioanele de tranzacţionare trebuie să devină competitive în raport cu alte pieţe din regiune;

5.Fondurile de pensii trebuie să fie încurajate să investească mai mult în acţiuni româneşti;

6.Calendarul listărilor companiilor de stat trebuie respectat;

7.Codul de guvernanţă corporativă pentru companiile de stat trebuie să fie implementat corect, pentru a avea Consilii de Administraţie cu adevărat independente şi management profesionist; şi

8.Companiile listate ar trebui să publice toate comunicările şi rapoartele financiare în limba engleză (pe lângă română) pentru a fi mai uşor de înţeles de către investitorii instituţionali.

 

Reprezentanţii Franklin Templeton au fost în ultimii doi ani şi în consiliile de administraţie ale unor companii de stat importante din portofoliul FP (Romgaz, Transgaz, Transelectrica) şi în consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, dar nu au reuşit să obţină nici implementarea corectă a regulilor de guvernanţă corporativă în companiile de stat şi nici modernizarea bursei şi reducerea costurilor de tranzacţionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO