ZF 24

Optimismul investitorilor a urcat ieri bursa cu 1,26%

Optimismul investitorilor a urcat ieri bursa cu 1,26%

Autor: Stefan Musgociu

29.10.2013, 19:43 205

Bursa a crescut cu 1,26% (indicele BET-C), pe un rulaj susţinut în principal de o tranzacţie cu 0,43% din acţiunile BRD (BRD), în timp ce intensitatea subscrierilor realizate de micii investitori în oferta Romgaz s-a temperat odată cu trecerea perioadei în care aceştia beneficiază de discount de 5%.

Rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, întrucât majoritatea micilor investitori au banii blocaţi în acţiuni din portofoliu, au subscris la oferta de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea sau au plasat lichidităţile în oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 50,8 mil. lei (11,4 mil. euro), sumă din care mai mult de jumătate au reprezentat transferuri cu titlurile BRD, de 27,8 mil. lei (6,2 mil. euro). Lichiditatea pieţei este de 3,4 ori peste cea de luni, de numai 14,7 mil. lei (3,3 mil. euro).

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Romgaz
 
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Cea mai mare parte a rulajului titlurilor BRD a fost asigurată de o tranzacţie realizată, la ora 11:02, cu 3 milioane de acţiuni, pentru aproape 27,2 mil. lei (6,1 mil. euro). Acţiunile au fost transferate direct în piaţa principală, la preţul de 9 lei/titlu, cu 1,93% peste ultima cotaţie de luni. La finalul şedinţei, titlurile BRD erau la preţul de 9 lei.

„Luând în considerare dezinvestiţiile SIF-urilor din ultimele luni pe BRD, cred că şi tranzacţia de astăzi o putem încadra în aceeaşi categorie. Cum din oferta Romgaz au mai rămas doar două zile de subscriere, cred că prin această tranzacţie se încearcă eliberarea unor fonduri pentru a participa la ofertă“, a declarat Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO