ZF 24

Papa Francisc a acceptat invitaţia de a vizita România

Papa Francisc a acceptat invitaţia de a vizita România

Autor: Valentina Postelnicu

15.05.2015, 15:58 352

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit în audienţă de către Sanctitatea Sa Papa Francisc, după care s-a întâlnit cu Eminenţa Sa Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat.

”În cursul acestor întâlniri deosebit de cordiale, care au avut loc în ziua aniversării a exact 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, au fost discutate relaţiile dintre România şi Sfântul Scaun. De ambele părţi a fost exprimată satisfacţia deosebită cu privire la caracterul excelent în care s-au dezvoltat aceste relaţii în ultimii 25 de ani. S-a reafirmat, totodată, interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a dialogului şi a cooperării bilaterale, cu accent pe domenii precum promovarea libertăţii religioase, dialogul interreligios şi combaterea fundamentalismului. A avut loc, de asemenea, şi un schimb de opinii pe teme internaţionale de actualitate”, se precizează în comunicat.

Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele României i-a adresat Sanctităţii Sale invitaţia de a vizita România.

”Invitaţia a fost acceptată cu plăcere, data vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice”, se mai menţionează în comunicatul oficial transmis la finalul audienţei de la Vatican.

În cadrul întâlnirii dintre preşedintele Klaus Iohannis şi Papa Francisc, preşedintele României i-a prezentat cele două cadouri simbolice oferite în numele statului român.

”Sanctitatea voastră, mi-am permis să vă aduc o monedă care semnifică importanţa creştinătăţii pentru noi, este o monedă foarte specială, emisă de Banca Naţională a României”, a declarat Klaus Iohannis, despre emisiunea numismatică dedicată comemorării a 2000 de ani de creştinism.

Şeful statului a făcut o scurtă prezentare şi celui de-al doilea cadou: ”Este o gravură care reprezintă oraşul meu natal, unde am fost şi primar, o imagine din centrul Sibiului. Fiecare din aceste biserici reprezintă o confesiune şi convieţuiesc de multe secole, în centrul oraşului, după cum v-am prezentat situaţia frumoasă de convieţuire şi etnică, şi religioasă şi culturală, din România”, i-a spus Klaus Iohannis Sanctităţii Sale, Papa Francisc.

Papa Francisc a declarat despre medalia pe care i-a oferit-o cadou preşedintelui Klaus Iohannis că este făcută de un artist din secolul trecut. ”Îmi place să ofer această medalie celor care sunt la conducere, pentru că au o mare îndatorire faţă de poporul lor”, a afirmat Suveranul Pontif.

Preşedintele a mai avut convorbiri tête-à-tête cu Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Suveranului Pontif.

Programul şefului statului la Vatican mai cuprinde vizitarea Bazilicii Sfântul Petru, depunerea unui buchet de flori şi păstrarea unui moment de reculegere la mormântul Papei Ioan Paul al II-lea.

În cursul serii de vineri, şeful statului va vizita Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma şi va avea o întâlnire cu studenţii români care studiază în instituţiile de învăţământ pontificale din Roma.

Sâmbătă, preşedintele Iohannis are programată la Roma, de la ora 11.00, o întrevedere cu conducerea Comunităţii Sant'Egidio, iar de la ora 11.30 (ora României), o vizită la Bazilica Santa Maria in Trastevere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO