ZF 24

Paradox pe piaţa muncii: rata şomajului stagnează, dar numărul de şomeri creşte

Paradox pe piaţa muncii: rata şomajului stagnează, dar...

Autor: Corina Mirea

06.05.2014, 00:03 250
Rata şomajului rămâne în martie la 7,2% pentru a doua lună consecutiv, numărul românilor care nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă ajungând la 724.000 de persoane (mai mult totuşi cu 3.000 de şomeri faţă de luna precedentă), potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Şomajul nu a înregistrat fluctuaţii nici faţă luna martie a anului trecut, însă în 2014 au preluat statutul de şomer cu 6.000 de per­soane mai mult, ceea ce înseamnă fie că popu­laţia activă a crescut, fie că unii români plecaţi la muncă în străinătate au ales să se în­toarcă în ţară, spune Sorina Donisa, coun­try manager al firmei de recrutare şi închi­riere de forţă de muncă temporară APT.

Rata şomajului raportată de INS este calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM), presupune că şomerii sunt acele persoane care: nu au loc de muncă, sunt disponibile să înceapă să lucreze în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutarea unui loc de muncă în ultimele patru săptămâni. Având în vedere că numărul şomerilor este raportat la populaţia aptă de muncă (cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani), scenariul potrivit căruia aceasta a crescut în luna martie (fie pentru că au ajuns mai mulţi tineri la vârsta de 15 ani, fie pentru că speranţa de viaţă a crescut) este puţin probabil, luând în calcul faptul că în urmă cu 15 ani natalitatea chiar a scăzut, iar speranţa de viaţă din România, deşi creşte, are un ritm lent.

În prezent România are puţin peste 4,3 mi­lioane de angajaţi care susţin din taxe şi contribuţii cheltuielile salariale pentru 1,2 mi­lioane de angajaţi bugetari, dar şi prestaţiile sociale pentru cei 8,2 milioane de asistaţi social (dintre care peste 5 milioane de persoane sunt pensionare).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO