ZF 24

Pariuri pentru creşterea PIB din primul semestru: premierul Ponta spune 2,4%, ING vede 1,8%

Pariuri pentru creşterea PIB din primul semestru:...

Autor: Claudia Medrega

23.07.2013, 00:08 245

Institutul Naţional de Statistică anunţă la jumătatea lunii august creşterea economică din primul semestru, însă au apărut deja estimări care indică un avans al economiei cuprins între 1,8% şi 2,4%.

Premierul Victor Pon­ta a declarat recent pentru Bloomberg că economia a înregistrat în primul semestru o creş­tere de 2,4% faţă de aceeaşi peri­oa­dă a anului trecut.

Analiştii sunt sceptici şi susţin că o astfel de creştere „surprinzătoare“ poate fi explicată prin noi ajustări în sus ale datelor statistice precedente, în con­diţiile în care economia a evoluat în al doilea trimestru mai slab decât în primele trei luni ale anului.

ING Bank spune că estimează, ca majoritatea analiştilor, o creştere economică de 1,8% pentru primul semestru al anului.

Majoritatea indicatorilor disponibili arată că dinamica activităţii s-a înrăutăţit în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru din 2013, iar cifra de 2,4% ar indica o „accelerare neobiş­nu­ită“ a economiei la 1,5% în trimestrul al doilea din 2013 faţă de 0,6% în primul trimestru, explică Vlad Mus­calu, senior economist al ING Bank.

În primul trimestru economia a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut, avansul PIB fiind dublu faţă de aşteptările analiştilor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO