ZF 24

Patriciu îşi ia adio şi de la bursă. Fairwind Securities se retrage de la tranzacţionare

Patriciu îşi ia adio şi de la bursă. Fairwind...

Autor: Andrei Chirileasa

11.07.2013, 21:49 1956

Firma de brokeraj Fairwind Securities, deţinută de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi-a anunţat clienţii că se va retrage din activitatea de tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti şi pe pieţele internaţionale, potrivit unei note de informare publicată de un client al firmei pe un forum bursier.

„Prin prezenta Fairwind Securities SA vă mulţumeşte pentru colaborarea pe care am avut-o cu dvs. de-a lungul timpului. Din păcate tre­buie să vă anunţăm că si­tuaţia economică a pieţelor de capital foarte slabă din ulti­mii ani a forţat acţionarii so­cie­tă­ţii să decidă re­tragerea socie­tăţii din ac­tivi­tatea de tran­zac­ţionare“, se arată în res­pec­tivul document.

Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi ieri pen­tru comentarii.

Fairwind a avut anul tre­cut o cotă de piaţă de 0,3% din tranzacţiile cu ac­ţiuni de pe bursa de la Bu­cu­reşti, faţă de 0,95% în 2008, fiind în a doua jumătate a clasamentului brokerilor. În ultimii cinci ani, circa 30 de firme de brokeraj s-au închis sau au ieşit de pe bursă, printre acestea numărându-se ING şi UniCredit CA IB Securities, în 2012.

Dinu Patriciu a fost mulţi ani unul dintre „mogulii“ bursei după ce a listat, în aprilie 2004, compania Rom­petrol Rafinare – Petromidia (simbol bursier RRC), care a fost multă vreme cea mai mare afacere deţinută de un investitor român la BVB.

După ce a vândut grupul Rompetrol, în august 2007, tranzacţie care l-a făcut miliardar în dolari la acea vreme, Patriciu a cumpărat firma de brokeraj Unicredit Securities, pe care a redenumit-o Fairwind. Imediat după achiziţie, în 2008, bursa s-a prăbuşit, i-ar firma de brokeraj a început să genereze pierderi.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO