ZF 24

Patronatul Producătorilor de Medicamente din România: 85% din medicamentele care costă sub 25 de lei au devenit nerentabile după creşterea taxei clawback

Patronatul Producătorilor de Medicamente din România:...

Autor: Ştefan Stan

10.11.2017, 14:26 751

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care include16  fabrici din ţară, susţine ca circa 85% din medicamentele care costă sub 25 lei au devenit nerentabile dupa creşterea taxei clawback cu 30% în trimestrul trei al anului acesta faţă de perioada similară a anului anterior şi cu 60% mai mult faţă de trimestrul trei din 2015.

“Taxa clawback reprezintă 5 lei, adică 25% din costul unui medicament care la producător este 20 lei şi în farmacie 25 lei. Dacă scădem costurile de producţie, de desfacere şi celelalte taxe şi impozite rezultă practic că aceste produse au rentabilitate zero. Situaţia este şi mai gravă pentru medicamentele sub 15 lei, care dau pierderi de 1-2 lei” , a declarat Dragoş Damian, Director Executiv al PRIMER.

Şeful patronatului producători de  medicamente mai afirmă că nu există niciun fel de predicitibilitate pentru producătorii din ţară, aceştia fiind forţaţi astfel să plăteasă injust sume aberante în condiţiile în care fabrică medicamente ieftine.

“Deşi am fost forţaţi să scădem preţurile în 2015 şi producem mai puţin decât atunci, taxa a crescut la loc în mod nejustificat”, a spus Damian. “Dacă nu ar exista manufactura sub contract şi exporturile din fabricile din România, acestea ar trebui închise din cauza suprafiscalizării”.

 Oficialul PRIMER mai precizează că medicamentele care costă sub 25 lei, pe care le utilizează peste 8,5 milioane de pacienţi şi care sunt în marea lor majoritate fabricate în România, reprezintă mai puţin de 15% din fondurile decontate de CNAS şi totuşi sunt obligate la plata unei taxe “clawback” care a crescut cu aproape 60% în mai puţin de doi ani.

“Scutirea de la plata obligaţiei de tip “clawback” a medicamentelor care costă sub 25 lei reprezintă o măsură care va genera efecte pozitive asupra pacienţilor şi industriei. Nicio ţară din Uniunea Europeană nu mai aplică impuneri fiscale suplimentare la acest nivel de preţ, înţelegând să reducă presiunea fiscală asupra medicamentelor ieftine, asigurându-le acestora un acces neîngrădit  în aşa fel încât să contribuie la scăderea costurilor din sistemele sanitare. Este momentul ca şi în România să fie oprită aplicarea obligaţiei de plată de tip clawback pe acest segment de medicamente”.

Vânzările de medicamente eliberate pe piaţa locală au ajuns la 13,1 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro) în perioada iulie 2016 – iunie 2017, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, ceea ce marchează o redresare pe piaţa de profil, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Cegedim. 

Patronatul include 16 fabrici producătoare de medicamente, precum Antibiotice Iaşi, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, AC Helcor, B.Bran, Polisano, RoPharma şi alte unităţi în care se produc peste 1.500 de medicamente. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO