ZF 24

Pensionarea timpurie si munca la negru, piatra de moara a sistemului de pensii romanesc - raport CE

15.03.2009, 14:29 40

Pensionarea timpurie, numarul redus al contributorilor fata de cel al beneficiarilor si rata ridicata de munca nedeclarata vor afecta negativ pe termen lung sistemul de pensii din Romania, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.

"Romania se confrunta cu provocari majore in ceea ce priveste durabilitatea sistemului de pensii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Este vorba, pe de-o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de alta parte despre problemele datorate, intre altele, numarului relativ mic de contributori la sistem in raport cu numarul de beneficiari, ratei scazute de ocupare, de 41,4%, in randul lucratorilor in varsta, existentei unei rate ridicate de munca nedeclarata (aproximativ 20-50% din totalul ocuparii fortei de munca, in functie de definitiile utilizate) si resurselor inca insuficiente", se arata intr-un raport al CE.

Potrivit CE, sistemele de pensionare timpurie adoptate de-a lungul primului deceniu de tranzitie au crescut considerabil numarul de pensionari, iar politica de pensionare anticipata, elaborata pentru rezolvarea problemei somajului in crestere, a avut ca rezultat reducerea varstei medii de pensionare.

"Un fenomen ingrijorator il reprezinta persoanele pensionate pe motiv de dizabilitate: acestea sunt in realitate pensionari anticipate (in 2005, aceasta rata a fost anormal de ridicata si a reprezentat aproape 14% din numarul total de persoane pensionate). Obiectivul politicii pensiilor in urmatorii ani va fi de stabilire a unui sistem viabil din punct de vedere financiar, capabil sa ofere pensii adecvate pentru toti", noteaza CE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO