ZF 24

Perspectivele sumbre pentru consumul de energie strică calculele Cernavodă 3 şi 4

Michael Weiss, partener ATKearney

Michael Weiss, partener ATKearney

Autor: Radu Bostan

24.01.2015, 14:27 1589
Cererea de energie a României ar putea creşte cu cel mult 0,7% anual, în ur­mătorul deceniu, astfel că investiţiile în creşterea producţiei de energie nu au sens, arată un studiu realizat de firma de con­sultanţă ATKearney şi Fondul Pro­prie­tatea (simbol bursier FP).
 
Prog­no­zele sumbre ale studiului ridică astfel un semn de întrebare cu pri­vire la fe­za­bi­li­ta­tea proiectului Nuclear­elec­trica (SNN) de a extinde centrala de la Cer­navodă cu încă două reactoare, in­ves­tiţie evaluată la peste 6 mld. euro.
 
„Pentru următorii 10 ani nu există o nevoie pentru România de a investi în capacităţi de generare cu scopul de a acoperi cererea. Investiţii în capacităţi suplimentare ar fi necesare doar pentru a înlocui centralele actuale ineficiente“, a afirmat Michael Weiss, partener ATKearney, într-o conferinţă or­ga­ni­zată împreună cu Fondul Proprietatea, care este cel mai mare acţionar mi­no­ritar din companiile energetice.
 
Scenariul de bază al studiului pre­vede un avans foarte lent al cererii de ener­gie până în 2025, care se va baza în spe­cial pe creşterea consumului gospo­dăriilor şi al industriei cu necesar scăzut de electricitate, în vreme ce marea in­dustrie va consuma tot mai puţin pe fon­dul dezindustrializării. Consumul energetic al României, care s-a redus în ultimii ani din cauza crizei economice, ar urma să urce la 55,6 TWh în 2025, faţă de 51,4 TWh în 2013, arată prognozele ATKearney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO