Companii

Peste 3.200 de tineri nu ţin cont de previziunile analiştilor şi dovedesc că au curaj. Numărul de start-up-uri a crescut cu 60% în primele opt luni

Peste 3.200 de tineri nu ţin cont de previziunile...

Autor: Corina Mirea

28.09.2013, 09:46 1173

Cel puţin 20.000 de locuri de muncă au fost create de către tinerii debutanţi în afaceri în perioada 2011-august 2013. Bugetul de 5 milioane de euro alocat de stat pentru a sprijini companiile tinerilor debutanţi (SRL-D) a fost epuizat cu patru luni mai devreme.

Peste 3.200 de tineri au pornit afaceri de la zero în primele opt luni din acest an, cu 60% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, astfel că numărul de SRL-D-uri înfiinţate până la final de august depăşea deja numărul total de firme din 2012, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului (ONRC).

Dacă în perioada aprilie-mai a acestui an programul coordonat de Agenţia pentru Imple­mentarea Proiectelor şi Progra­melor pentru IMM-uri (AIPPIMM) a atins un nivel re­­cord (588, respectiv 564 de SRL-D-uri înfiinţate), în ultimele patru luni numărul de SRL-D-uri des­chise a scăzut sub nivelul de la în­ceputul anului.

De la începutul progra­mului (2011) şi până în pre­zent s-au înregistrat aproape 10.000 de SRL-D-uri, fiecare antre­prenor fiind obligat să creeze minimum două locuri de muncă, ceea ce înseamnă că micii întreprinzători au angajat cel puţin 20.000 de persoane.

„Acest val de înfiinţări arată că programul este unul reuşit şi că tinerii refuză să ţină cont de situaţia economică, de ceea ce spune guvernatorul BNR sau alţi analişti economici, au curaj. Entuziasmul lor trebuie lăudat, pentru că dacă ei nu ar risca şi ar fi la fel de cinici ca noi, cei cu mai multă experienţă, nu am reuşi să evoluăm. În plus, astăzi nu am fi văzut cel puţin 20.000 de locuri de muncă nou- create dacă ei nu ar fi riscat. Păcat însă că nu se duc mai mulţi bani acolo unde se văd rezultate“, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Perioada în care au fost înfiinţate cele mai puţine afaceri de la zero în România (respectiv finalul lunii septembrie) coincide cu cea a epuizării fondurilor pentru acest program, perioadă în care AIPPIMM – agenţia care gestionează relaţiile cu IMM-urile -a anunţat că banii pentru sprijinirea tinerilor antreprenori (cele 5 mil. euro) s-au terminat. ZF a solicitat încă de la începutul acestei săptămâni ca­bi­netului minis­trului delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de Afaceri Maria Grapini in­formaţii privind soarta pro­gra­mului până la final de an şi a cerut să afle dacă se vor acorda bani su­plimentari pentru urmă­toa­rele patru luni. Reprezentanţii cabinetului ministrului au răspuns întrebărilor ZF la trei zile de la momentul transmiterii solicitării, precizând că până la finalul anului nu există posibilitatea ca bugetul pentru înfiinţarea SRL-D-urilor să fie suplimentat. De alfel, cererile depuse până în luna septembrie de tineri au depăşit cu aproape 50% suma atribuită programului, astfel că pentru 541 dintre aplicanţi proiectele au rămas neevaluate de minister. Reprezentanţii cabinetului ministrului Maria Grapini au mai precizat că, spre deosebire de anul acesta, în 2012, bugetul alocat înfiinţării de SRL-D-uri a fost suplimentat cu încă 2,2 mil. de euro (bani provenţi de la al program derulat de instituţie).

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO