ZF 24

Petrom poate alimenta jumătate din parcul auto din România după investiţii de 600 de milioane de euro la Petrobrazi

Petrom poate alimenta jumătate din parcul auto din...

Autor: Roxana Petrescu

16.09.2014, 13:01 1332

Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, poate produce circa 47% din necesarul de carburanţi ai României după ce a finalizat un program de modernizare în valoare de 600 mil. euro la rafinăria Petrobrazi (Plo­ieşti), singura unitate de procesare a petrolului pe care producătorul o mai are în portofoliu după închiderea Arpechim în 2011.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom S.A.

 

Reprezentanţii companiei spun că acum cu benzina şi motorina făcute la Petrobrazi pot fi alimentate anual trei milioane de maşini, adică peste 50% din parcul auto de 5,5 milioane de unităţi din România. Producţia unităţii ar fi putut să fie şi mai mare, dar OMV, grupul austriac care controlează Petrom, a decis ca în loc să majoreze capacitatea de la Petrobrazi, dimensiunile rafinăriei să fie reduse.

„Industria de rafinare este într-o perioadă dificilă marcată de scăderea cererii care automat a dus la o supracapacitate de rafinare. Când am făcut strategia pe segmentul de rafinare ne-am gândit la toate acestea şi am vrut o rafinărie destinată 100% procesării petrolului românesc. Este o unitate 100% integrată în structura Petrom şi creează un punct puternic în companie. Iniţial programul de investiţii era de 750 milioane de euro, dar a fost redus la 600 milioane de euro“, a spus Manfred Leitner, membru al directoratului OMV responsabil de rafinare şi marketing.

După programul de modernizare de 600 mil. euro, capacitatea rafinăriei Petrobrazi a ajuns la 4,2 milioane de tone pe an, de la 4,5 milioane de tone pe an, fiind a doua cea mai mare unitate de procesare a petrolului după Petromidia, rafinăria deţi­nută de rivalii de la Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO