ZF 24

​Update: Petrom scade pe bursă cu peste 4% după ce a fost scos la vânzare un pachet de 460 de milioane de acţiuni. Vânzătorul ar putea fi Fondul Proprietatea sau BERD

​Update: Petrom scade pe bursă cu peste 4% după ce a...

Autor: Andrei Chirileasa

13.11.2013, 10:55 2756

Update 11:30: Informaţiile care circulau dimineaţă în piaţă şi care au condus la scăderea cu peste 4% a acţiunilor Petrom au fost confirmate, după ce a fost lansată o ofertă de book-building accelerat (ABB) pentru vânzarea unui pachet de 460 de milioane de acţiuni Petrom (SNP).

La preţul actual de pe bursă, de 0,4569 lei/acţiune, valoarea pachetului scos la vânzare este de 210 mil. lei (47,2 mil. euro). Oferta este adresată investitorilor calificaţi, iar subscrierea minimă este de 100.000 de euro. Plasamentul se închide mâine, 14 noiembrie, iar rezultatul va fi anunţat pe 15 noiembrie.

Tranzacţia este intermediată de Raiffeisen Capital&Investment şi cehii de la Wood. Vânzătorul nu este cunoscut, însă există două variante: fie vinde Fondul Proprietatea, fie BERD.

Contactaţi de ZF, oficialii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, nu au dorit sa confirme şi nici să infirme informaţia potrivit căreia Fondul Proprietatea ar fi cel care vinde acţiunile Petrom:

"Nu dorim să comentăm speculaţiile din piaţă. Dacă şi când vom avea de făcut orice fel de anunţuri, vom face acest lucru pentru întreaga piaţă în condiţiile obişnuite de până acum", a spus Greg Konieczny, managerul FP.


Acţiunile OMV Petrom (SNP), au scăzut accelerat cu până la 4,77% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, până la 0,455 lei, iar ordinele de cumpărare (BID) au dispărut din piaţă.

Scăderile au venit după ce au apărut informaţii în piaţă că Fondul Proprietatea (FP) s-ar pregăti să mai vândă un pachet de acţiuni Petrom, printr-un plasament privat similar celui din luna mai. În mai, FP a scos la vânzare un pachet de 1,6% din acţiunile Petrom, iar în final a vândut 1,1%.

Tranzacţia s-a realizat la preţul de 0,39 de lei, cu 12,2% sub preţul de pe bursă anterior anunţării tranzacţiei, care era de circa 0,4442 lei/acţiune.

Ieri, acţiunile Petrom au închis la 0,4778 lei, având o creştere de 11% în ultimele două săptămâni. Luând în calcul discountul de 12% acceptat de FP în tranzacţia din mai, un eventual plasament cu acţiuni Petrom ar putea avea loc în jurul preţului de 0,42 lei/acţiune.

Fondul Proprietatea are nevoie de lichidităţi pentru a-şi finanţa programele de răscumpărări de acţiuni şi plata dividendelor către acţionari, în condiţiile în care administratorul fondului, Franklin Templeton, este pus sub presiune de acţionari pentru a reduce discountul. Săptămâna viitoare, pe 22 noiembrie, acţionarii FP decid dacă prelungesc sau nu mandatul administratorului.

Templeton nu are foarte multe opţiuni pentru a face rost de cash la FP. Petrom este cea mai lichidă acţiune din portofoliul fondului, deci cea mai uşor de vândut, iar Templeton poate folosi expunerea pe care oferta Romgaz a oferit-o bursei de la Bucureşti şi companiilor româneşti pentru a vinde în condiţii mai bune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO