ZF 24

Piaţa asigurărilor, sub presiune. Există posibilitatea ca schimburile de informaţii dintre asigurători să fi dus la creşterea tarifelor RCA din ultimii ani?

Piaţa asigurărilor, sub presiune. Există posibilitatea...

Autor: Anelis Baciu

29.07.2015, 17:34 411

Suspiciunile Consiliului Concurenţei cu privire la un schimb de informaţii comerciale sensibile care se derula între companiile locale de asigurări prin intermediul UNSAR (asociaţia locală a asigurătorilor) şi Media Xprimm, o companie de media şi relaţii publice, ridică un semn de întrebare în ceea ce priveşte modul de stabilire al tarifelor şi aduce în discuţie posibilitatea ca înţelegerile dintre companii să fi condus la majorarea primei la poliţele auto obligatorii (RCA) din ultimii ani, în special în cazul tinerilor.

Fiecare asigurător asociat al UNSAR ar fi avut acces la nivelul tarifelor practicate de ceilalţi membri şi ar fi putut astfel cu uşurinţă să-şi modeleze strategia de preţ, astfel că în cele din urmă competiţia era înlăturată, iar consumatorul - singurul prejudiciat, potrivit Consiliului Concurenţei, care s-a sesizat din oficiu.

„Suspectăm că prin UNSAR asigurătorii schimbau informaţii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienţii cărora le-au fost vândute. Acest tip de informaţii schimbate între concurenţi permite estimarea strategiei unei firme şi în felul acesta companiile îşi pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurenţială de a oferi produse cât mai atractive şi la preţuri cât mai mici“, a declarat pentru ZF Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO