ZF 24

Piaţa de factoring a încheiat anul trecut la 2,7 mld. euro, în scădere cu 5%

Autor: Ciprian Botea, Octavian Calei

18.04.2014, 00:06 235
Piaţa de factoring, pe care activează societăţi financiare specializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale, a încheiat anul trecut la un nivel de circa 2,7 mld. euro, cu aproximativ 200 milioane de euro sub nivelul din 2012, a declarat Anca Dogaru, director de factoring în cadrul BRD, prezentă la emisiunea ZF Live.
 
„Factoringul a ajuns să fie un produs cunoscut la nivelul pieţei, dar gradul de penetrare este încă redus. Prin acest produs ţintim în principal IMM-urile. De multe ori factoringul este comparat cu creditul din punctul de vedere al costurilor. Singurul lucru în comun între factoring şi credit este componenta de finanţare. Factoringul vine cu partea de servicii de gestiune a creanţelor, de acoperire a riscurilor“, a declarat Dogaru. Ea spune că pachetul de servicii cuprinde o componentă de finanţare  şi o parte de management al creanţelor şi posibilitatea acoperirii riscului de neplată a partenerilor comerciali. Dogaru a precizat că discounturile între partenerii comerciali pentru plata la vedere se situează undeva între 3 şi 5%, în timp ce costul factoringului este de sub 3%.
 
BRD, a doua bancă locală după activele deţinute, a înregistrat  anul trecut un volum al operaţiunilor de factoring de 918 milioane de euro. Operaţiunile de factoring intern deţin o pondere de 76%, iar factoringul de export ajunge la 19% din volumul total. Factoringul de import reprezintă 5% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO