ZF 24

Piaţa de factoring a scăzut anul trecut cu peste 5%, la 2,7 miliarde de euro

Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring: Piaţa a reuşit să recupereze volumele în a doua jumătate a anului, când, în mod tradiţional, factoringul devine mai accesat de companii. Foto Silviu Matei

Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring: Piaţa a reuşit să recupereze volumele în a doua jumătate a anului, când, în mod tradiţional, factoringul devine mai accesat de companii. Foto Silviu Matei

Autor: Cristina Cuncea

11.03.2014, 00:04 233

Piaţa de factoring a totalizat anul trecut 2,72 miliarde de euro, în scădere cu 5-6% faţă de nivelul din 2012, în condiţiile în care factoringului de export a crescut uşor, iar cel de import s-a diminuat, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

"Evoluţia este una îmbucurătoare având în vedere că la mijlocul anului trecut scăderea faţă de aceeaşi perioadă din 2012 era de 16 procente. Piaţa a reuşit să recupereze volumele în a doua jumătate a anului, când, în mod tradiţional, factoringul devine mai accesat de companii. În acelaşi timp însă, această evoluţie reflectă, încă o dată, maniera prudentă în care băncile şi instituţiile financiare nebancare, pot să susţină companiile româneşti prin produse de factoring, dat fiind contextul economic indecis, în care firmele care intră în insolvenţă sunt în continuare în creştere", a declarat, într-un comunicat, Bogdan Roşu, preşedintele ARF.

Contractele de factoring asigură lichidizarea creanţelor cu termen mai lung de încasare sau cu riscuri mai mari de neîncasare, contra unui anumit cost.

Factoringul de export a înregistrat o uşoară creştere faţă de anul trecut, în timp ce factoringul de import a suferit o scădere, urmând evoluţia generală descendentă a importurilor din 2013. În ceea ce priveşte ponderea domeniilor din care provin companiile care au accesat factoringul intern, nivelul cel mai ridicat, de 32,8%, a fost înregistrat de construcţii, în principiu în baza unor proiecte din sectorul public. Pe această zonă, a construcţiilor, există chiar o creştere a ponderii faţă de anul trecut, când nivelul a fost de 28% din totalul domeniilor care au apelat la factoring.

"Aşa cum am menţionat şi în toamna anului trecut, deşi una dintre zonele cu potenţial pentru cereri de factoring este reprezentată de companiile care au contracte cu entităţi publice, suntem rezervaţi în ceea ce priveşte continuarea unei evoluţii pozitive a acestui sector şi în 2014. Şi aceasta pentru că avem în vedere nivelul investiţional preconizat, cât şi consecinţele modificărilor pe care un nou proiect legislativ le aduce legii de înfiinţare şi funcţionare a C.N.A.D.N.R.. Aici ne referim, în principal, la limitarea accesului subcontractorilor la finanţare, prin disoluţia termenelor de plată clare şi condiţionarea încasărilor, elemente care descalifică astfel de contracte de la finanţarea prin factoring", a adăugat Roşu.

Datele ARF mai arată că ponderea sectorului farma în accesarea factoringului intern a crescut de la 1% în 2012, la 5,4%, susţinut şi de prima facilitate de factoring de tip club din România, în timp ce ponderile domeniilor agricol şi alimentar, respectiv auto şi echipamente au suferit uşoare contractări.

În ceea ce priveşte nivelul cifrei de afaceri a companiilor care accesează factoringul, dacă în 2012 finanţarea prin factoring părea să fie apanajul companiilor cu cifre de peste 5 milioane de euro, anul trecut a fost constatată o creştere consistentă în zona companiilor cu afaceri mai mici de 5 milioane de euro, încadrate la categoria IMM.

"Dacă în 2012, volumele derulate prin factoring de către aceste companii aveau o pondere de doar 16,3%, anul trecut nivelul acestora a crescut la 25%. Această evoluţie este una firească şi, totodată, o revenire catre situaţia înregistrată pe piaţa de factoring în 2011, demonstrând încă o dată deschiderea băncilor şi instituţiilor financiare nebancare în susţinerea IMM-urilor prin facilităţile de factoring", a adăugat Roşu.

Membrii ARF sunt Access Financial Services, BCR, BRD - Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance, ING Commercial Finance IFN, RBS Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor, Unicredit Ţiriac Bank, precum şi de la alte cinci instituţii financiare non-membre.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO